Michael McDermott, What In The world

Ter herinnering: Michael McDermott is een man die ooit op zijn 20e een lovend ontvangen debuut afleverde met ‘620 W. Surf’ (1991), hij werd destijds vergeleken met Springsteen (de stem vooral) en Dylan. Helaas ging het daarna behoorlijk mis, zo’n 20 jaar lang was hij bijna fataal verslaafd aan drugs en alcohol. Hij herrees en heeft daarna sinds 2015 een prachtig nieuw oeuvre opgebouwd, waarin zijn prachtige nieuwe CD ‘What In The World’ wellicht een heus hoogtepunt betekent. De vergelijking met Springsteen mag weer worden gemaakt, maar soms denk je zelfs: zo mooi, dat heeft Bruce al een tijdje niet laten horen. Met name de arrangementen in de diverse rustige nummers zijn fabuleus. Luister bijvoorbeeld naar ‘New York, Texas’ en ‘ Positively Central Park’ (een verwijzing naar Dylan?), prachtig. Dat Michael kan rocken horen we op de titeltrack ‘What In The World’ (komt als toegift in een akoestische versie voorbij) en in ‘Contender’ (met saxofoon, Bruce again). In de begeleiding valt met name de gitaarheld Will Kimbrough op (ook te horen op banjo), zelf speelt Michael gitaar, piano, orgel en bas. Zijn vrouw Heather Horton doet regelmatig mee, met begeleidende zang en op de fiddle en uiteraard zijn er diverse mensen actief op bas, drums, orgel en saxofoon. Een leuke verhalende song is ‘Blue Eyed Barmaid’, waarin deze barjuf haar hele levensverhaal vertelt aan onze held.

Weer komt McDermott met een krachtige prachtige schijf. De muziekliefhebbers beginnen hem weer te vinden. En terecht. Ik herhaal mijn eerdere kwalificatie: uitstekende Americana, prima songs en prachtige zang en begeleiding. (Continental Record Services)