The Mavericks, En Español

Brand New Day was in 2017 de laatste langspeler van The Mavericks. In de discografie van de Amerikaanse groep, een rij van zestien uitgebrachte albums, staan maar liefst zeven compilaties. Tussen 2004 en 2011 verschenen vier verzamelaars, maar was de groep niet actief in het clubcircuit. Frontman en belangrijkste componist Raul Malo vond de afgelopen jaren steeds een reden om weer op tournee te gaan en de fans uit te nodigen naar de concertzalen.

In 2012 waren er weer optredens en kwam er een vervolg aan de geschiedenis van de immens populaire band. Een jaar later verscheen In Time, een regulier studioalbum. De release scoorde niet of nauwelijks in de hitlijsten, maar zorgde voor uitpuilende zalen. Recenter waren er de optredens in het kader van het dertigjarig jubileum. Natuurlijk leverde dat uitverkochte concerten op, maar het bleef onduidelijk of de Tex-Mex groep met nieuw materiaal zou komen. En jawel, in augustus 2020 is er plotseling En Español, een release met oude én nieuwe nummers. De setlists met composities uit het verleden hebben de groep geïnspireerd. Als logisch vervolg op het succes in de clubs schreef Raul Malo nieuwe muziek. De teksten in het Spaans zijn een welkome aanvulling op het geluid van de groep.

1989 wordt vermeld als het eerste jaar waarin The Mavericks spelen. Natuurlijk zijn Malo en wat vrienden al actief in de kelders van de diverse ouderlijke huizen. In 1991 verschijnt het titelloze debuut. De groep maakt countrymuziek, bewandelt niet de traditionele paden, heeft wortels in Miami, dus is er de zon, de open cabriolet en zijn er Tex-Mex accenten. In 1998 is er de singel ‘Dance The Night Away’, de grote hit van de groep.

En Español is een pakkende langspeler. De mix van oudere en nieuwe composities is geweldig gelukt, de geleende Spaanse accenten komen de muziek van de groep ten goede. Het mariachi geluid, vooral door de blazers ingebracht, is een ijzersterke nieuw element in de sound van The Mavericks.

Opener ‘La Sitiera’ beschrijft de geschiedenis en dagelijkse beslommeringen van een boer met een kleine boerderij. Een surfgitaar opent voor het eerste couplet, de band speelt zich warm en de stem van Malo komt vanaf een kale akker. Wordt de opbrengst van de oogst bedreigd? ‘Recuerdos’ verhaalt over vervlogen tijden. Het is een countrystamper met Spaanse invloeden, de stem van Malo is geolied en de blazers wijzen de weg.

Zo telt En Español twaalf tracks, die in alle gevallen dansbaar zijn. Producer Niko Bolas (Neil Young, Prince, Sheryl Crow) heeft goed werk verricht achter de knoppen. De fans hebben lang moeten wachten op nieuw materiaal van de mateloos populaire The Mavericks. Nieuwe luisteraars kunnen moeiteloos aansluiten en de weg vinden naar de dansvloer. En Español paart klassieke Spaans Cubaanse dansmuziek aan het Amerika van 2020! (Thirty Tigers)