Meteen naar de inhoud

Fantastic Negrito, Have You Lost Your Mind Yet?

Xavier Amin Dphrepaulezz is geboren op 20 januari 1968 in een gezin met vijftien kinderen. Als tiener is er de verhuizing naar Oakland, California en begint Xavier Amin een carrière als kleine crimineel. Wapens en drugs, drugs en wapens. Dirty Mind van Prince inspireert hem muziek te gaan maken. Hij volgt lessen aan de universiteit van California, Berkely terwijl hij niet ingeschreven staat. Uiteindelijk kiest Dphrepaulezz voor een loopbaan als frontman van Fantastic Negrito en niet voor de criminaliteit.

In 2014 verschijnt het titelloze debuut Fantastic Negrito. In 2015 wordt een optreden van Fantastic Negrito bij National Public Radio in Washington D.C. verkozen tot beste Tiny Desk Concert. Er gaan deuren open voor de groep. Na het uitbrengen in 2016 van de doorbraakplaat The Last Days Of Oakland, speelt Dphrepaulezz de kleine zaal van Paradiso, Amsterdam plat. Het plafond gaat omhoog, tot achter de bar wordt gedanst, de grond trilt onder de voeten van een extatisch publiek. Fantastic Negrito zegeviert in de bekende eindlijstjes. Twee jaren later is er Please Don’t Be Dead, een langspeler gevuld met blues en rock en is vooral een bevestiging van de klasse van de groep. Have You Lost Your Mind Yet? van dit jaar wordt door de groep geëtiketteerd als funk blues. Dphrepaulezz noemt in het begeleidende schrijven Prince en Stevie Wonder. De groep staat evenwel niet in de schaduw van giganten, maar kan op eigen benen staan.

Het is verleidelijk om te blijven typen over het leven van Dphrepaulezz. Van kleine straatcrimineel naar winnaar van talloze muzikale prijzen. Maar dat is eerder gedaan. Have You Lost Your Mind Yet? verdient aandacht.
I was writing about the daily stress and anxiety of making it through the day in a world dominated by technology and social media. Dphrepaulezz heeft verhalen geschreven over de gewone man en vrouw in de straat. Let’s stop staring at our cell phones so we can look at each other and talk to each other for a little bit. Daarom is er in de tekst van opener ‘Chocolate Samurai’ de vraag: Have You Lost Your Mind Yet?

Het album is veel meer dan een verzameling funky bluestracks. Fantastic Negrito zorgt er voor dat de alledaagse besognes kunnen worden vergeten. De samenwerking met E-40 in de compositie ‘Captain Save A Hoe’ brengt een jonge rapper naar de studio bij een muzikant die tientallen jaren ouder is. Alles aan die samenwerking klopt. De jonge rapper speelt met pistolen in zijn teksten, de meer ervaren bandleider Dphrepaulezz componeert een melodie en vertelt de jongeling over het genot van muziek maken. Daarna is ‘Shimaga Blues’ een korte bluestrack. All kind of things can happen in the world is de regel tekst, handgeklap bepaalt de melodie en het swingt ruim vijftig seconden. ‘All Up In My Space’ zou zo van een album van Prince kunnen zijn gekopieerd. Precies dezelfde kwaliteit en exact eenzelfde onvergetelijke indruk. Prince en Dphrepaulezz nemen de luisteraar mee naar een swingende kerk.

Op Have You Lost Your Mind Yet? schrijft Fantastic Negrito over familieleden, over bekenden en over kennissen. De verhalen gaan niet of nauwelijks over wapenbezit of discriminatie. De man in de straat, de moeder thuis, ze krijgen een ijzersterk, contemporaine langspeler gevuld met herkenbare en bereikbare liedjes . Dit album van Fantastic Negrito geeft hoop én fantastische muziek. Het zal hoog in de jaarlijstjes van 2020 eindigen. Een podiumplek! Terecht en verdiend. (Cooking Vinyl Limited)

Scroll To Top