Kalen & Aslyn, Back Of Our Minds

Patrick Watson en The Carpenters schieten te binnen bij het beluisteren van Back Of Our Minds. Het echtpaar Aslyn en Kalen Nash uit Athens, Georgia debuteerde in 2018. Als duo DEGA verscheen er een titelloos album volgespeeld met lichte synthpop. Op vervolg Back Of Our Minds is die lichte toets nog steeds terug te vinden. Het echtpaar heeft er voor gekozen een flink brok Americana in de composities te mengen. Dat maakt deze langspeler redelijk verteerbaar, maar net zo vaak luchtig. Het is, om het kort samen te vatten, toch meer The Carpenters dan Patrick Watson.

In opener ‘Heather’ is het vooral de pedal steel van Matt Stoessel die het nummer op sleeptouw neemt. Hij legt de nodige emotie in de folkmelodie. De track zou getypeerd kunnen worden als balladepop, waarin de vocalen van Aslyn en Kalen aanvullend klinken. ‘Loving You Still’ daarna heeft een langzame lijn, is bijna akoestisch en opnieuw brengt Stoessel de nodig dynamiek in. ‘Girlfriend’ volgt en is een liefdesliedje.

I wish I was your girlfriend
I wish I was your car
I wish I was your tv

Een eenvoudige tekst die veelzeggend is en prachtig wordt vertolkt door Aslyn Nash. In ‘Don’t Take It Out On Me’ kleuren de blazers het geluid. Het levert Amerikaanse popmuziek op met fraai gezongen harmonieën. Westkust, California en Dennis Wilson (Beach Boys) stapt van zijn surfplank en schudt de druppels zeewater uit zijn haren, dat alles vastgelegd op een warme foto. ‘Fate’ is daarna erg voorzichtig en trekt de lijn van de eerdere songs niet door.

Er wordt een noodzakelijk kartelrandje gemist. In het nummer ‘California’ is het geluid weer voller, schijnt de zon weer volop, sluiten toetsen en snaren bij elkaar aan. In ‘Who Knows Your Heart’ wijst Aslyn op piano de weg en in afsluiter ‘Back Of Our Minds’ komen alle elementen nog een keer terug. De tekst loopt over van emotie, de melodielijn wordt gestut door de ritmesectie en gitaren. Stoessel pookt met zijn pedal steel nog een keer het vuurtje op.

Back Of Our Minds is een grote stap voorwaarts voor Aslyn en Kalen Nash. Toch is het niet helemaal het album geworden waarop werd gehoopt. Er is in de liedjes te vaak synthpop gestopt. Dit album zou baat hebben gehad bij wat minder aandacht voor de roots van het duo. Een juiste dosis venijn hier en daar zou Back Of Our Minds goed hebben gedaan. (Normaltown Records)