Colter Wall, Western Swing & Waltzes And Other Punchy Songs

In juni 2015 debuteert de Canadees Colter Wall met Imaginary Appalachia. Tracks van deze ep vinden een plek op de soundracks van Hell Or High Water (Jeff Bridges) en Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Frances McDormand)). Het is geen geringe prestatie voor een jonge singer-songwriter en een mooie opstap voor een succesvolle carrière. Debuutalbum Colter Wall verschijnt in 2017. De productie wordt gedaan door Dave Cobb. Opvolger Songs Of The Plains is er in 2018. Wall gaat telkens met nieuwe liedjes op pad, trekt zijn eigen plan en krijgt een groeiende, trouwe schare fans. Western Swing & Waltzes And Other Punchy Songs is een eigen productie en knipoogt zeker niet naar Hollywood. Tien verhalen op deze derde langspeler van Colter Wall.

Wall is een Canadese cowboy met de juiste hoed, twee afgedragen laarzen en stickers op zijn gitaaroffer, die optredens in koffieshops, kleine zalen en op straathoeken verraden. Deze langspeler levert tien heerlijke nummers voor een avond terugkijken naar de geschiedenis van Canada en – vooruit – Amerika. Voor Western Swing & Waltzes And Other Punchy Songs neemt Wall zelf plaats achter de knoppen. Besmet met precies de juiste mate ervaring en kennis van studio’s en mengpanelen, maakte hij de juiste keuzes. In een aantal gevallen wat meer takes, maar net zo vaak gewoon met zijn begeleiders alles in een keer op tape.

In opener ‘Western Swing & Waltzes’ krijgt de luisteraar wat de titel belooft. Pedal Steel (Patrick Lyons) en mondharmonica brengen het countrynummer naar de dansvloer voor een voorzichtige wals. Het nummer swingt voldoende voor een ontspannen dans. ‘I Ride An Old Paint’ is een ballade met een bijna kreunend mondorgel. In ‘Henry And Sam’ voegt Wall een rockelement toe. Het verhaal over Henry en Sam is herkenbaar, de gitaarsolo tintelt en de stem van Wall is precies stoffig genoeg. Voor ‘Diamond Joe’ komen bevriende muzikanten naar de studio en na een keer oefenen wordt de opnameapparatuur gestart. Zo klinkt een track pure Americana.

Afsluiter ‘Houlihans At The Holiday Inn’ is weer het laatste verhaal, geeft precies wat de titel belooft en is waarschijnlijk (ook) in een keer opgenomen. Zo eenvoudig kunnen goede muziek en een interessante vertelling zijn.

Colter Wall laat de luisteraar opnieuw genieten van tracks country van de aller puurste soort. Hij vertelt met nieuwe liedjes over de geschiedenis van Canada en – vooruit – Amerika. In tien nieuwe verhalen kan de luisteraar genieten van decennia muzikale geschiedenis. Het is goed dat artiesten anno 2020 de klankkleur van historie vastleggen. Hulde. (Thirty Tigers)