Eliza Gilkyson,  2020

Eliza Gilkyson behoeft in feite geen introductie. De Texaanse is de dochter van folklegende Terry Gilkyson, een man die succesvol was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Terry heeft ons verblijd met prachtige songs als Greenfields, Memories are made of this en The bare necessities (uit Jungle Book). Haar eerste eigen werkstuk verscheen al in 1969, Eliza is dan 19 jaar oud. Maar in ons land breekt ze pas door in 2000, als haar eerste CD op Red House Records verschijnt, ‘Hard Times in Babylon´.

Eliza trad in het begin van deze eeuw regelmatig in ons land op, maar heeft helaas besloten niet meer te toeren. In 2020 komt ze met een politiek getint album, toepasselijk getiteld 2020. Ze sluit aan bij eerdere politiek actieve collega’s als Bob Dylan (ze covert ‘A Hard Rain’s Gonna Fall’) en – uiteraard – Pete Seeger (van hem is er het altijd gevoelige ‘Where Have All the Flowers Gone’) en geeft aan welke richting haar land op moet, hopelijk zonder die clown Trump. Kan ze iets betekenen in dat verband, met de verkiezingen in aantocht? Luister naar haar in fiddle (Austin’s sweetheart Warren Hood) gedoopte walsje ‘Beautiful World of Mine’) en je voelt haar wens op een betere wereld. Ook in de begeleiding Mike Hardwick (pedal steel), Bukka Allen (keyboards), Chris Maresh (bas) en producer en zoon Cisco Ryder op drums en percussie en vocalen. Verdere vocale hulp komt van o.m. BettySoo en het WEWIM Choir of Austin, mede door Eliza opgericht om lokale artiesten een duwtje in de rug te geven.

Wie wil er niet een betere wereld, vraagt Eliza zich op deze innemende CD af. Wat een grootheid is deze sublieme artieste. Uiteraard een verplichte aanschaf! (Red House Records).