Doc Watson and Gaithor Carlton

Doc Watson is voor de liefhebbers van folk en old time music een grootheid. Sinds zijn debuut begin jaren 60 op het Folkways label is er een enorme stroom prachtige albums van zijn hand verschenen, waarvan een flink aantal met zijn zoon Merle op gitaar en diverse andere instrumenten. Doc zorgde voor constante kwaliteit en werd alom geprezen. Behalve gitaar speelde Doc ook banjo en autoharp en dat is op deze schitterende Smithsonian Folkways CD (Smithsonian ging in de jaren 80 samen met Folkways) met live opnamen uit 1962 (opgenomen in New York) goed te horen. Naast Doc horen we Doc’s schoonvader Gaithor Carlton op fiddle en banjo. Begin jaren 90 kocht ik een Smithsonian Folkways CD getiteld ‘The Watson Family’. Op die CD staan opnamen uit 1963 van Doc en een aantal van zijn muzikale familieleden, waaronder ook Gaithor en Doc’s vrouw. Er zijn ook opnames uit 1964 met zoon Merle op die CD te horen. De onderhavige CD is een prima aanvulling op de familie-CD, er staan een paar nummers op die ook op die CD staan, ‘Groundhog’ en ‘Bonaparte’s Retreat’. Voor de kenners staan er heerlijke akoestische versies op van ‘Corrina’, ‘My Home’s Across the Blue Ridge Mountains’, ‘The Blue Ridge Mountains Blues’ en ‘Reuben’s Train’. En steeds is er die prachtige stem van Watson en het wonderschone samenspel van de mannen.

Liefhebbers weten wat ze kunnen verwachten als ze deze CD aanschaffen: onsterfelijke old-time music uit de vroege jaren 60, de periode dat Doc ook verscheen op het onovertroffen Newport Folk Festival. Een tijdsdocument. (Smithsonian Folkways).