Meteen naar de inhoud

Richard Davies & The Dissidents, Human Traffic

Het is meer dan leuk om te luisteren naar de nieuwe langspeler Human Traffic van Richard Davies & The Dissidents. Negen nummers op wat een debuutalbum in 2020 is, maar daarbij een reis in het verleden biedt. Richard Davies musiceerde jaren geleden met bijvoorbeeld Peter Perrett (The Only Ones) en Glen Matlock (Sex Pistols). Daarnaast komen bij het beluisteren van Human Traffic namen als Richard Hell (The Voidoids) en Tom Petty (The Heartbreakers) naar voren. Davies brengt een eerste solo langspeler uit en graaft daarmee diep in het muzikale verleden van de(ze) luisteraar.

Google de naam Richard Davies en volg de link naar wikileak. Luister daarna naar heerlijke videoclips van Tiny Monroe en lees de verhalen over The Snakes. Mogelijk dat er ergens in de krochten van een vinylverzameling nog een exemplaar van deze nauwelijks bekende band huist. Jaren negentig popmuziek, new wave, gitaarpop die het einde van de vorige eeuw markeerde. Voor The Snakes leende Davies de sound van de Amerikaan Richard Hell, vlechtte Britpop in zijn muziek en boetseerde vooral gitaarakkoorden in zijn eigen liedjes. Hij speelde daarnaast op vrije dagen in talloze studio’s om bandjes bij te staan bij opnames.

Human Traffic is een release van 2020 die – ook – muzikanten uit een ver verleden terugroept. Bij de negen tracks van de langspeler komen Johnny Thunders, Nikki Sudden en Epic Soundtracks in herinnering. Ze speelden fascinerende en fantastische gitaarrock, het zijn de bijna vergeten Britse helden uit de latere jaren van de vorige eeuw. Davies graast echter niet alleen in Engeland. Hij heeft geluisterd naar Bruce Springsteen, Alex Chilton en Paul Westerberg. Invloeden te over dus op dit debuut, maar er is gelukkig meer te beluisteren dan slecht(s) gekopieerde muziek. En Davies komt er charmant mee weg. De powerpop klinkt origineel en gedateerd, nieuw en vertrouwd, uit 2020 en jaren geleden.

Richard Davies besluit zijn debuut Human Traffic met de song ‘Under The Skin’. Jawel, een nummer uit de jaren van Tiny Monroe. Verleden en heden lopen moeiteloos in elkaar over bij het beluisteren van deze release. Voor elke verzamelaar levert het ook een fijne trip op door de eigen kasten vol vinyl, cassettes en cd-schijfjes. Plezier. Meer dan leuk! (Bucketfull Of Brains Records)

Scroll To Top