Seasick Steve, Love & Peace

Op de achterkant van het hoesje van dit tiende album van Seasick Steve staat een in hanenpoten geschreven tekst.

in these crazy times seems
to me there just ain’t enough
love and peace to go around
i ain’t exactly sure what this here record got to do with love and peace
bit i figured i’d call it that anyways
so i hope you like it ok
adios amigos from steve

Een schrijven van een bejaarde hippie met een goede inborst.

Seasick Steve werd geboren als Steven Gene Wold op 19 maart 1951 in Leach, USA. Over de datum zijn geen twijfels, over het geboortejaar des te meer.

Na eenmaal Love & Peace te hebben beluisterd is een belangrijke conclusie gerechtvaardigd. Steven Wold aka Seasick Steve bepaalt het geluid van de groep. De muzikanten die worden uitgenodigd om mee te spelen zijn marionetten in de handen van de ervaren frontman.

Wold staat er om bekend zelf zijn instrumenten te bouwen. Sigarenkistjes met twee of drie snaren zijn geen uitzondering in de nummers van Seasick Steve. Die naam? Wold beweert altijd en overal zeeziek te worden. De echte reden zal zijn dat de naam lekker bekt. Na talloze baantjes in muziekindustrie kreeg Wold in 2006 voet aan de grond in Engeland met de release van langspeler Dog House Music. Wold

Titelnummer ‘Love & Peace’ opent de langspeler. Het is een vertrouwde blues zoals op alle eerdere releases te vinden. ‘Regular Man’ volgt en heeft een stompende melodie. Aardige tekst maar ook dit nummer is voor de trouwe fans een herhaling van zetten. ‘I Will Do For You’ is een breekbare ballade. Zo op het randje van emotie is Seasick Steve niet eerder te horen geweest. In ‘Carni Days’ is hij bijna rappend te horen. Naarmate het album vordert betreedt de groep nieuw terrein en overtuigt Love & Peace meer.

In de studio heeft Wold zich laten begeleiden door oude makkers en nieuwe vrienden. Dan Magnusson beroert al vele jaren de drumvellen, op bas is een nieuw lid te horen. Luther Dickinson blijkt het materiaal van Seasick Steve als zijn broekzak te kennen. Rustig spelend is hij prima op zijn plek binnen de ritmesectie. John Paul Jones, jawel in een vorig leven bassist van Led Zeppelin, heeft na vijf jaren op de achtergrond de groep (voorlopig?) verlaten.

Love & Peace laat horen dat Seasick Steve nog steeds prima een album kan volspelen. De kritische luisteraar zal het geringe aantal nieuwe elementen aanhalen om de langspeler snel in de platenkast te laten verstoffen. De trouwe fan zal met genot luisteren naar deze voorlopig laatste release van deze Amerikaanse bejaarde bard. (There’s A Dead Skunk Records)