Charley Crockett, Welcome To Hard Times

Het is alsof een muzikale duivel de singer-songwriter Charley Crockett achtervolgt. De Amerikaan schrijft jaarlijks genoeg nummers om een volgend album uit te brengen. Op Welcome To Hard Times geen tien nummers. Op deze achtste langspeler maar liefst dertien nummers en in alle gevallen raakt Crockett de luisteraar in het hart. Nog altijd bezingt hij misère, moeilijke tijden en ongelukkige gebeurtenissen. Vandaar die duivel! Americana met een snik, country met een twist en tijdloze surfrock waarbij de luisteraar soms met een kleine glimlach om de lippen weg droomt.

Crockett debuteert in 2015 met het album A Stolen Jewel. Talloze optredens en vele uren in de studio later is er dus album nummer acht. De releases van Crockett overlappen elkaar. Hij schrijft over dagelijkse geschiedenissen en in alle gevallen trekt hij aan het kortste eind. Hij verliest in de liefde in ‘Fool Somebody Else’, speelt zijn portemonnee leeg aan de casinotafel in ‘Blackjack County Chain’ en het regent pijpenstelen om een verloren liefde in ‘Rainin’ In My Heart’. Crockett bezingt de ellende met berusting, heeft nergens medelijden met zichzelf, maar lijkt de gebeurtenissen aan te grijpen om steeds betere nummers te schrijven. De manier waarop Crockett zijn leed bezingt is typerend. In eenvoudige zinnen verhaalt hij over lief en vooral leed.

Moeilijke tijden! In elk liedje hard times. In ‘Don’t Cry’ moet hij vroeg op pad naar een volgend optreden en laat zijn liefje achter. I can’t stand it, but leaving is my business, vraagt zijn vriendin niet te huilen en belooft haar terug te komen. Na regen komt zonneschijn? Niet bij deze Amerikaanse bard. Met de nodige zelfspot beziet hij zijn lot. In ‘Heads You Win’ formuleert hij ironisch zijn positie. Heads You Win, Tales I Loose. Crockett wint niet, staat immer op verlies. Het missen van geluk wordt op superieure, berustende manier bezongen. Het leed wordt bovendien gestut door klassieke country melodieën. Voor deze nieuwe langspeler heeft hij de hulp van grote muzikanten ingeroepen. Dan Auerbach (The Black Keys), Pat McLaughlin, Mark Neill, Colin Colby en Dallas Burrow verlenen assistentie.

Op Welcome To Hard Times staan dertien nummers en dertien keer is het raak. Het gemak waarmee Crockett musiceert is groots, de gebeurtenissen in de liedjes voorstelbaar. De betrokken gastmuzikanten sluiten moeiteloos aan in de geweldige countryliedjes. Dit achtste album van Charley Crockett is een volgend hoogtepunt in een steeds mooier oeuvre. (Thirty Tigers)