The Jayhawks, X0X0

De hoes van de nieuwe langspeler van The Jayhawks is voor een deel een muzikale quiz. Een jonge vrouw zit op de grond bij een deel van haar vinylcollectie. Delen van hoezen zijn te zien. Wazig geschilderd, sfeervol. Er ligt geen release van The Jayhawks.

De groep werd geformeerd in 1985 door Mark Olsen, gitaar en vocalen, Gary Louris, gitaar en vocalen, Marc Perlman, bas en Norm Rogers, trommels. Louris en Perlman zijn anno 2020 nog steeds werkzaam binnen The Jayhawks. De band maakt countryrock, rockmuziek met countryelementen en heeft een grote status in Amerika en Europa. X0X0 is het elfde album. X0 was een album van de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith uit 1998. The Jayhawks nemen de hoed af voor deze klassieker. Smith overleed in 2003, maar zijn muziek is een blijvende invloed.

Voorganger Back Roads And Abandoned Motels verscheen in 2018. Het was een verzameling nummers geschreven door Gary Louris voor bevriende artiesten en The Jayhawks. Bij X0X0 is gekozen voor een andere benadering. Louris heeft de schrijverskwaliteiten van de andere bandleden willen gebruiken. En dat pakt goed uit.

X0X0 heeft een wonderlijk palet van warme countryrock. Een aantal van de nummers zetten zich direct vast in de hoofden van de luisteraar. ‘Homecoming’ is daarvan een prachtig voorbeeld. De bijna klassieke sound van The Jayhawks overtuigt bij de eerste beluistering. Het is alsof in de studio tijdens de opnames Abbey Road van The Beatles continue op de draaitafel lag. Andere liedjes hebben draaitijd nodig. ‘Little Victories’ is daarvan een voorbeeld. Bijna vier minuten vragen na afloop om de repeatknop. Ballade ‘Ruby’ verwijst naar de grote Amerikaanse liedjesschijvers. In recensies wordt Randy Newman genoemd. Een samenwerking tussen Newman en The Jayhawks zou fantastisch resultaten kunnen opleveren. ‘This Forgotten Town’ is liefdevolle nostalgie, doet de luisteraar mijmeren over een veranda, een zwoele avond en het juiste drankje op de tafel. ‘Illuminate’ doet daarna even denken aan The Beach Boys.

Het nieuwe album van The Jayhawks is een wonderlijk mengsel van oud en nieuw. Het is een hoogtepunt in het oeuvre van de groep en een release die aandacht en waardering verdient. Vreemd laatste feit is dat op het hoesje bij de vermelding van de schrijvers van de nummers de naam van Gary Louris consequent als Louis wordt geschreven. Het is de opsteller van de titel van de liedjes vergeven. (Thirty Tigers)