Nicole Atkins, Italian Ice

Ergens in het najaar van 2007 hoorde ik voor het eerst een nummer van Nicole Atkins uit Neptune City, New Jersey, in het 3FM programma Ekdom in de Nacht. Onderweg naar mijn bijbaantje draaide Gerard Ekdom, ‘Maybe Tonight’ van haar debuutalbum ‘Neptune City’. Het nummer sprak mij erg aan, eerst de cd gedownload maar al snel de cd gekocht. De jaren daarna bleef ik Atkins en haar muziek volgen, inmiddels is de nu 41 jarige Atkins toe aan haar vijfde studio album, die de titel ‘Italian Ice’ heeft meegekregen. Een verwijzing naar haar favoriete zomersnack toen ze opgroeide in Asbury Park, NJ.

Voor de opnames van ‘Italian Ice’ ging Atkins naar de befaamde Muscle Shoals Sound Studio in Muscle Shoals, Alabama. Waar ze hulp kreeg van niet de minste muzikanten zoals Jim Sclavunos en David Sherman die je kunt kennen uit de band van Nick Cave, The Bad Seeds. The Dap Kings, drummer McKenzie Smith en Spooner Oldham en David Hood (vader van Drive-By Truckers frontman Patterson Hood) de originele leden van de Muscle Shoals Rhythm Section.

Het album wordt door Atkins omschreven als: “an acid trip through my record collection”. Maar ook is het een ode aan de plek waar ze opgroeide, de board walk in het al eerder genoemde Asbury Park: “When you’re on the boardwalk there’s a feeling that anything can happen, and that’s the feeling I tried to create with this record.”

Maar vanaf de eerste tonen van opener ‘AM Gold’ gaat het niet alleen maar over de leuke tijden want in het nummer behandeld Atkins de opwarming van de aarde en de nadelen van social media. Maar ook dat je de narigheid in de wereld kunt vergeten door het opzetten van muziek. In het nummer ‘Domino’ rekt Atkins de genre grenzen wat op met de toevoeging van Franse Electro muziek. ‘Forever’ is een van de prijsnummers en doet denken aan ‘Maybe Tonight’. ‘Captain’, tevens de eerste single van de plaat is een mooi duet met Britt Daniel.

‘Never Going Home Again’ is een nummer volgepropt met allerlei avonturen die Atkins tijdens het touren meemaakte van het zien van ufo’s tot het wakker worden in het bed van iemands dochter tot het vallen in een sinkhole bij een parkeerplaats in Knoxville, TN. Ook mooi is het nummer ‘These Old Roses’ en afsluiter van de plaat ‘In The Splinters’ het idee voor dit nummer kreeg Atkins naar aanleiding van orkaan Sandy die de oostkust en dus ook Asbury Park hard trof. Een groot gebied werd verwoest, het was volgens Atkins erg traumatiserend maar uit iets slechts kwam ook iets goeds omdat iedereen wat voor elkaar overhad.

Atkins levert met ‘Italian Ice’ een prachtig en veelzijdig album af. Een ode aan de warme zomeravonden, de romantiek en de gevaren van de Jersey Shore en de liefde voor AM Radio. Jaarlijstjes materiaal! (Single Lock)

Volgend jaar komt Nicole Atkins naar Nederland:

  • 20 mei, Merleyn, Nijmegen
  • 21 mei, TivoliVredenburg, Utrecht, NL
  • 23 mei’ ’t Paard, Den Haag, NL