Take Me Back To The Range, Selections from Western Jubilee Recording Company

Recent werd de Western Jubilee Recording Company overgenomen door het gerenommeerde Smithsonian Folkways label, een prettige gebeurtenis voor de liefhebbers van folkmuziek met een duidelijke focus op cowboy muziek en cowboy poetry. Het label werd in 1996 opgericht en heeft in de loop der jaren grootmachten uit de wereld van de subtiele akoestische folkmuziek ingelijfd. Zo hebben Peter Rowan, Don Edwards, Norman & Nancy Blake, Katy Moffat, Waddie Mitchell, Wylie and the Wild West, Sons of the San Joaquin en Michael Martin Murphey CDs zien verschijnen op het label. En ze zijn uiteraard vertegenwoordigd op dit prachtige overzicht. Verrukkelijke versies van “The Sunny Side of Life’ (de Blakes), ‘Take Me Back to the Range’ (Rowan en Edwards), ‘Hallie Lonigan’ (Moffat) en ‘Summer Ranges’ (Murphey) worden afgewisseld met Keltisch getinte ballads (met name het zwaar georchestreerde ‘Annie Laurie/Bad Half Hour’ van Edwards, Mitchell en het Fort Worth Symphony Orchestra, een beauty overigens) en gedichten (over het leven als cowboy of cowgirl). Een andere Keltische song is ‘Bonnie Dundee/Farewell to Tarwathie/The Railroad Corral’ van David Wilkie en Cowboy Celtic. Verder horen we een heerlijke instrumental in western sfeer, de ‘Santa Rosa Serenade’ (Rich O’Brien), in een andere instrumental, ‘Flop-Eared Mule’ schuift Blake aan bij deze O’Brien. Voor een steviger nummer zorgt Cowboy Nation in het met de nodige Yippie Aye Yay gebrachte ‘Two Miles in Town’. Voor nog meer afwisseling zorgt de Western Swing Tune ‘Lupus#1’ van Tom Morrell. En Norman Blake komt aan het eind van de CD nog een keer langs om zijn gitaartechniek te demonstreren in ‘Cloverdale Plantation March’. De heerlijke CD sluit af met een echte cowboy-song in de traditie van Marty Robbins, de Sons of the San Joaquin yippieen zich door ‘From Whence Came the Cowboy’.

Een verrassing, een genre dat sinds Marty Robbins nog maar sporadisch is te beluisteren. En een hele leuke variatie op deze overzicht-CD met zijn 18 nummers. (Smithsonian Folkways, Western Jubilee Recording Company).