American Aquarium, Lamentations

B.J. Barham en zijn band American Aquarium zijn terug met een nieuwe plaat. Twee jaar na ‘Things Change’ waar in de aanloop naar dat album, inderdaad veel veranderde. Zo nam Barham afscheid van zijn bandleden en stelde een nieuwe band samen. Nu twee jaar later is de band goed op elkaar in gespeeld en dat is te horen op dit album.

Om maar meteen met de conclusie te beginnen, dit is de beste plaat van American Aquarium die ze tot nu toe hebben gemaakt. De plaat is in acht dagen opgenomen met producer Shooter Jennings (inderdaad de zoon van Waylon en Jessi Colter) en bevat tien nummers. Waarin Barham de luisteraar meeneemt naar het zuiden van de Verenigde Staten.

Opener van de plaat is het bijna zeven minuten durende ‘Me + Mine (Lamentations)’ en gaat over het verlies van de Amerikaanse droom. Beloftes van politici die niet nagekomen worden zowel op de linker als op de rechterflank van het politieke spectrum. Het verlies van banen, de verslechterde economie en de opiaten verslaving van veel mensen in de States. Muzikaal opent het nummer rustig maar tegen het eind wordt het erg bombastisch, prachtig. Het nummer ‘A Better South’ gaat over de verantwoordelijkheid die Barham voelt sinds hij vader is geworden, om zich uit te spreken tegen bijvoorbeeld racisme.

In ‘Six Years Come September’ blikt Barham terug op zijn alcohol verslaving, nu heeft hij al zes jaar niet meer gedronken. Maar gelukkig voor Barham, zijn familie en voor ons eindigde hij niet zo als de hoofdpersoon in dit nummer. ‘The Day I Learned to Lie to You’ doet bijna soul achtig aan met de blazers die het nummer iets melancholisch meegeven. Voor mij een van de hoogtepunten. Maar naast alle kommer en kwel is er op ‘Lamentations’ ook ruimte voor de liefde en stabiliteit zowel op ‘Starts With You’ en de prachtige afsluiter van de plaat ‘The Long Haul’ dat zelfs optimistisch en voorzien is van een beetje humor:

So last Sunday after supper, I asked her why she stays
She said I ain’t gonna be just another song about walking away.

‘The Luckier You Get’ is een fijne countryrocker en een hommage aan Barham’s muzikale voorbeelden Bruce Springsteen en Tom Petty. In verschillende interviews vertelde Barham dat dit zijn voorbeelden zijn omdat ze beiden spelen met een grote rock ’n roll band maar ook met een grote focus op de teksten en dat wil Barham ook bereiken met American Aquarium.

En dat is gelukt met dit album! Tekstueel als muzikaal is dit album dik in orde. Barham en zijn mannen leveren een geweldige plaat af. Zoals gezegd hun beste uit hun negen platen tellende oeuvre. (New West Records)

Mocht de situatie in Nederland en de rest van de wereld erg gaan verbeteren komt de band eind september naar Nederland voor een aantal concerten:

  • 30 september, TivoliVredenburg, Utrecht
  • 9 oktober, Podium Victorie, Alkmaar
  • 10 oktober, De Oosterpoort, Groningen