Gretchen Peters, The Night You Wrote That Song: The Songs Of Mickey Newbury

Twaalf nummers op het nieuwe album van Gretchen Peters en twaalf maal een liedje geschreven door de componist Mickey Newbury. Deze Amerikaanse singer-songwriter debuteert in 1968 met de langspeler Harlequin Melodies. Typisch Amerikaanse popmuziek, de melodie gespeeld op gitaren en de piano als instrument dat details invult. Waar mogelijk waren er strijkers om een muur(tje) van geluid te creëren. Teksten waren gemakkelijk mee te zingen en werden voor jaren in de breinen van fans gebeiteld. ‘Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)’ is zo’n song die iedereen kent.

Op 29 september 2002 overlijdt Newbury. In 2003 verschijnt Blue To This Day. Het is album nummer zestien en wordt door fans onthaald als klassieker.

Peters is al jaren fan van Mickey Newbury. Ze heeft een eigen keuze gemaakt uit zijn werk. Twee of drie hits uit het verre verleden en verder gewoon mooie liedjes. Daarbij heeft ze niet gekozen voor de weelderige instrumentatie van de vorige eeuw, maar voor een klein, breekbaar en fragiel geluid. Voor die sound heeft ze een uitgelezen gezelschap muzikanten naar de studio uitgenodigd. Will Kimbrough helpt op gitaar, Dan Dugmore speelt pedal steel, Kim Richey en Barry Walsh zingen mee op de achtergrond. En dat is nog maar een greep.

Deze langspeler is opgenomen in de historische Cinderella Studio in Madison, Nashville. Newbury heeft veel van zijn releases in deze studio opgenomen.

The Night You Wrote That Song: The Songs Of Mickey Newbury is een mooie release in de carrière van Gretchen Peters. Ze brengt met verve en waardering de songs van Mickey Newbury. Daarbij zal deze collectie voor veel mensen een kennismaking zijn met het oeuvre van een uitstekende singer-songwriter. The Night You Wrote That Song paart op een kwalitatief prima manier de kunde van Peters en de liedjes van Newbury. (Scarlet Records Records)