Linda McRae, Going to the Well

De Canadese singer-songwriter Linda McRae is actief in de muziek sinds 1978. Ze speelde in een flink aantal groepen, van 1988 tot 1996 maakte zij deel uit van de populaire Canadese folk-rock groep ‘Spirit of the West’ en was betrokken bij maar liefst 8 CD’s van deze groep. Na 1996 gaat Linda solo en dat levert met ‘Going tot he Well’ alweer haar  zesde solo-CD op, geproduceerd door collega artiest Deni Gauthier. Haar manager is echtgenoot James Whitmire, met wie zij sinds 2008 woont en werkt in Nashville. In 2012 zag ik Linda optreden tijdens SXSW in het onofficiële programma. Ze was op een heel vroeg tijdstip ingedeeld, waardoor ik de enige (!) aanwezige was. Maar ik was onder de indruk, haar stem is lekker robuust en apart, zo ook nu. Op de nieuwe CD doet ze weer heel veel zelf, op banjo en gitaar en vocals. Er is incidentele hulp van Gurf Morlix (gitaar/vocals), Bill Kirchen (jawel, de man van Commander Cody en zijn band, ook op gitaar en zang), Deni Gauthier op gitaar en Shara Gustafson op achtergrondvocalen. Van de elf songs op de CD schreef Linda er vier, de andere zeven zijn covers van David Bowie (o.m. ‘Heroes’, waar Linda een mooie nieuwe draai aan geeft), Richard Thompson’s topper ‘Dimming of the Day’ (heerlijk gevoelig, lekker langzaam), Don Williams (het mierzoete ‘Till the Rivers All Run Dry’, maar Linda weet er raad mee), Bill Kirchen (het griezelige ‘Man in the Bottom of the Well’) en collega -Canadees Willie P. Bennett (‘The Lucky Ones’, prachtig!).

Linda McRae verdient veel meer aandacht dan zij tot dusver heeft gekregen. Haar ‘Going tot he Well’ is een pracht CD met heerlijk pure folkmuziek. Om eindeloos naar te luisteren en te koesteren. Wonderful!. Luistertip. (Black Hen Music)