Fretland

Listen to ‘Have Another Beer’ kopte het blad Billboard, USA bij een recensie. Het viertal Fretland werd met open armen ontvangen en kreeg voor debuut Fretland alleen maar positieve recensies. Daarbij schrijven veel van de criticasters dat de groep jaren mee zal gaan. Fretland are just coming onto the scene, but they’re in it for the long haul. (The Boot)

‘Long Haul’ is het openingsnummer van de langspeler en werd ook op singel uitgebracht. Bijna luchtig klinken de eerste gitaarakkoorden. Hillary Grace Fretland, oprichtster van de groep, heeft meteen vocaal de juiste toon te pakken. De jonge Amerikaanse heeft een stem met een heerlijk kartelrandje. Bij de muzikale omlijsting valt het grote gemak op waarmee de bandleden spelen. Pas halverwege wordt de eenvoud van de akoestische gitaar verruild voor een goed gemetselde muur Americana. ‘Friendly Fire’ volgt en opnieuw is er het gemak waarmee de groep speelt. Het woord vakmanschap klopt op de oren van de luisteraar.

Hillary Grace Fretland had op jonge leeftijd een droom. Ze wilde muziek maken en met een groep op podia staan. Ze vond gelijkgestemden in de gitaristen Jake Haber en Luke Francis. Drummer Kenny Bates maakte van het trio een kwartet. Fretland werd de naam en er werd gekozen voor eigen materiaal. Niet eindeloos de podia langs met covers, maar gewoon (?) met eigen liedjes aan de slag.

In de opening van ‘Hands’ leunt de elektrische gitaar lekker tegen de melodie. En weer klopt alles. De zware akkoorden, de stem van Fretland en een heerlijk huppelende melodie in de handen van de ritmesectie. Tien minuten onderweg en Fretland heeft allang de volledige aandacht van deze criticaster!

Elf nummers op het debuut Fretland. In ‘Garden’ worden de stembanden nog wat opgerekt, ‘Must’ve Been Wild’ wordt gedragen door een eenvoudige pianomelodie. ‘4th Of July’ ís daarna heel erg Amerikaans, maar de groep komt weg met de trots op de geschiedenis van het eigen land. In afsluiter ‘Say It Well’ komen alle eerder genoemde aspecten nogmaals aan bod. Het scherpe randje van Fretland, het gemak waarmee de groep de nummers musiceert, de teksten die eenvoudige en herkenbare verhalen bevatten en het rotsvaste vertrouwen dat Fretland jarenlang mee zal gaan. Fretland is een debuut dat met regelmaat een plaats in de speler verdiend en maakt nieuwsgierig naar volgend werk. (Independent)