Jeffrey Foucault, Blood Brothers

Jeffrey Foucault’s nieuwe album Blood Brothers stamt uit 2018. Na de Amerikaanse release van dat jaar is deze schijf nu ook op de Europese markt uitgebracht. Het is zonder meer een prachtig luister-album. Jeffrey nam de CD op in de Pachyderm Studios in Minnesota. Hij wordt bijgestaan door een all-star-formatie bestaande uit Billy Conway (drums), Bo Ramsey (gitaar), Jeremy Moses (bas) en Eric Heywood (steel). Vooral de bijdrage van laatstgenoemde is een lust voor het oor. Al vanaf de eerste track Dishes is hij virtuoos bezig op zijn pedal steel. Dishes heeft dat kneuterige huiselijk sfeertje zoals wij dat wij dat nu kennen in het Corona tijdperk: Do the dishes, with the windows open, Soak the dirt from under your nails, Pour a double, put a record on the table. Jeffrey’s echtgenote Kris Delmhorst zingt bij dit liedje de tweede stem.

War On The Radio is een melodieuze country tune en gaat over het complexe leven in een moderne geïndustrialiseerde wereld. Een van de mooiste tracks is Blown, een gevoelig duet met gastzangeres Tift Merritt. Jeffrey schreef zelf alle 10 songs, waarbij hij twee keer de hulp kreeg van drummer Billy Conway. Op de titeltrack is een vocale gastbijdrage van Pieta Brown. Cheap Suit gaat over Foucault’s vader: And when he sings, he looks so far away, as if there’s something he almost remembers, but doesn’t know how to say… De lost love-song Little Warble is een juweeltje. Dat geldt ook voor de zwevende roadsong Rio. Het album sluit met het liedje Pretty Hands met een wervelende fingerpicking gitaarbijdrage van Kenneth Pattingale (Milk Carton Kids). Een van de mooiste metaforen komt in deze song voorbij: your heart is like a city, I get lost there from time to time; my heart is like a small town, most of the parts are hard to find…

Blood Brothers is verplichte kost voor de liefhebber van melodieuze luisterliedjes met fraaie teksten.