A.K. and the Brotherhood, Oh Sedona

Wat een enorme verrassing is deze CD! Twaalf prachtige eigen songs van een Zweeds fenomeen, zo wil ik deze Alo Karlsson wel noemen, hij draait al tientallen jaren mee in de Zweedse muziekscene in allerlei groepen. Gezegend met een heerlijke donkere, licht ruige en vibrerende stem, begeleid door een heerlijk stel musici uit dat grote land in het noorden op een veelheid aan instrumenten. We horen een prima mengsel van blues, rock, jazz, folk en vooral country. In eerste instantie deed de man en ook de muziek mij denken aan de Amerikaanse gitarist/singer-songwriter Lonnie Mack, waarvan ik de LP ‘The Hills of Indiana’ uit 1971 al jaren geleden in mijn hart heb gesloten. Ook bij Lonnie is er zo’n eclectisch mengsel van country en rock, maar Alo gaat verder, hij brengt een subliem nummer als ‘Sweet Miranda’, waarbij een blazersensemble een echte New Orleans feel brengt, fantastisch. En dan is er een kippenvel moment als A.K. een duet doet met ene Sofia Loell in ‘Big City Sidewalks’, een nummer met een fantastisch geslaagd arrangement met de nodige sfeerwisselingen. En dat zijn nog maar een paar van de twaalf songs die gezamenlijk voor bijna een vol uur luistergenoegen zorgen. Er wordt ook lekker ge(country)rockt zoals in ‘California Free Bird’, ‘Man Up’ en ‘Where ll the Dreams Go’. En niet te vergeten een paar opvallende countrynummertjes, de ballade ‘Guiding Light’ met zijn jaren 70 sound en die mooie fiddle en ‘Halfway to Anywhere’.

Nogmaals, wat een verrassing, deze baardige A. K. met zijn puike band. Het vereist een aantal luisterbeurten, maar dat is het waard. (Paraply Records)