Stripmall Ballads, Distant

Phillips Saylor Wisor reisde in 2016 met een gitaarkoffer en wat plunje langs de lokale wegen in Amerika. Hij liftte naar een kruising, pakte zijn gitaar en speelde tot er iemand stopte. Toevallige ontmoetingen leidden tot gesprekken, maaltijden, soms een bed om te slapen of een nieuw liedje. Het eerste liedje op het album Distant is ‘Susan At The Crossroads’ en is zo’n toevallig tot stand gekomen nummer. De luisteraar hoort (bijna!) de auto van de vrouw stoppen, ziet de blik die ze werpt op de muzikant in de berm, de aandacht die ze heeft en daarna beweegt op de aangeslagen akkoorden.

De Amerikaanse muzikant Wisor geeft op geheel eigen wijze invulling aan een loopbaan in de muziek. Hij ontmoette in 2003 jazzmuzikant Benny Sidelinger en werd lid van The Shiftless Rounders. De langspeler Ghost In The Rain was een eerste proeve van bekwaamheid, ze kochten een Chevrolet ambulance en speelden de jazz-folk met dominante plekken voor de banjo en de Dobro op elke straathoek.

De muzikale carrière van Wisor telt daarna slechts hoofdstukken die elke liefhebber van country-folk gelezen, gezien en gehoord wil hebben. Solo langspelers, de groep King Wilkie, de overvloed aan bluegrass en de eerste stappen naar Stripmall Ballads. Maar eerst terug naar Susan!

Acht nummers op de release Distant. Bij een eerste beluistering gaan de gedachten naar James Merritt, de zanger van de Amerikaanse groep Timesbold. Bij optredens in Nederland in de jaren negentig zocht deze singer-songwriter in elke plaats een platenzaak, pakte na binnenkomst de gitaar uit zijn koffer en speelde een paar breekbare, soft focus countrynummers. In Amsterdam had hij zijn eigen plek in Get Records in de Utrechtsestraat. Eerst wat muziek en dan even praten. Memorabele optredens. Maar nu terug naar Phillips Saylor Wisor.

Ruim zesendertig minuten op Distant. Wisor slaagt er in poëzie in muziek te vlechten, zingt voor een vriendin een breekbaar liefdesliedje, schrijft gevoelige zinnen bij het afscheid van een minnares, kneedt verleden en heden in fragiele liedjes en houdt moeiteloos de aandacht van de luisteraar vast.

Phillips Saylor Wisor zal mogelijk nog jaren naar kruispunten reizen voor toevallige ontmoetingen. Voor een ieder die het geluk heeft bij dat kruispunt de fiets, de motor of de auto te parkeren, vraag waar hij die avond speelt. En laat het iedereen weten. Deze man verdient een groot publiek. Voorlopig is er Distant. Genieten! (Freeloader)