Spilar, Stormweere 

Als recensent val je van de ene verrassing in de andere. En vaak zijn het leuke! Vandaag kreeg ik het album Stormweere van de West-Vlaamse band Spilar. Nu ben ik onder andere een liefhebber van alt-folk en sta altijd open voor nieuwe dingen. Maar het universum heeft iets bedacht om mij te testen: de muziek van Spilar op hun debuutalbum is namelijk folk zo puur als het maar zijn kan terwijl de meeste songs eeuwenoude originelen zijn. Wat wel nieuw is, is de band Spilar. Zij bestaan uit broer en zus Maarten en Eva Decombel op zang, mandola en gitaar; Jeroen Geerinck op gitaar, keyboards en synthesizers; Ward Dhoore op mandoline en synthesizers en Louis Favre op drums. De productie was in handen van Jeroen Geerinck en hij heeft een meesterstuk afgeleverd: mooi helder geluid waarin elk instrument en stem te horen is. Ik had in eerste instantie wat koudwatervrees, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik vanaf het tweede nummer al niet beter wist dat ik dit boeiend en goed vond en heb geluisterd tot het laatste nummer. Daarbij geholpen door het tekstboekje en uitgebreide informatie per song in de prachtig vormgegeven CD hoes.

Stormweere is een, zoals zij het zelf verwoorden, een waaier van ruwe songdiamanten. Het is een mix van middeleeuwse standards uit Nederlandse-en Vlaamse liedboeken. Maar ook van recenter (vertaald) materiaal van Jacques Brel, Willem Vermandere en Wannes van de Velde en eigen werk van  Maarten Decombel. Wat hun muziek zo toegankelijk maakt is dat er op hedendaagse (elektrische) instrumenten wordt gespeeld inclusief synthesizers terwijl de zang bescheiden is te noemen. Te denken dat sommige songs uit begin 1500 zijn, klinken ze toch eigentijds. Benieuwd naar de oer folk van de Lage Landen op een zeer mooie wijze vertolkt door deze nieuwe Belgische band? Luister dan zonder reserve naar Spilar’s Stormweere. Warm aanbevolen! (Trad Records)