100 Mile House, Love and Leave You

100 Mile House is een plaats in het westen van Canada. 100 Mile House is in ons verband bovenal een band met wortels in de Noord Amerikaanse folk verfijnd met een prachtig sausje Engelse folk. De band wordt gevormd door de Canadees Peter Stone en de Engelse Denise MacKay. Beide zingend en bedreven op (akoestische) gitaar. Het derde lid van de band is multi-instrumentalist Scott Zubot die twee solo albums op zijn naam heeft staan. Thuisbases van de band is de hoofdstad van Alberta: Edmonton.

Peter en Denise hebben elkaar in 2003 in Toronto ontmoet, op een podium waar ze min of meer per ongeluk samen optraden. Vanaf die tijd onafscheidelijk als echtpaar en als band. Hoe romantisch en hoe prettig voor de muziekliefhebber. Samen hebben ze zowel in het Verenigd koninkrijk als in Canada gewoond en hebben een muziekstijl ontwikkeld die een vrij traditionele ondertoon heeft maar qua arrangementen een typisch Engels tintje bevat. Makkelijk gezegd maar wat dat tintje is laat zich niet zo makkelijk omschrijven, maar vleugjes Nick Drake en vleugjes Bert Jansch komen soms langs als een sliertje lentebloesem in de neus. Het 5e nummer op “Love and Leave You”: “Worth the Wait” is hier in muzikaal opzicht een exponent van.

“Love and Leave You” is het vijfde album van 100 Mile House. Bij het beschrijven merk ik dat ik mijn woorden met een zekere nuance kies. Dat is namelijk precies wat ik hoor in vrijwel alle nummers. Het nummer “Light Goes Out” heeft al die nuances in zich. Een paar akkoorden akoestische gitaar. De piano versterkt, met enkele aanslagen, accenten in de melodielijn. De viool zet de zang kracht bij en de bas “donkert” zacht zoevend af en toe om de hoek. Het geheel meandert om de zanglijn van Denise die over het aanwezige maar eindigende zomerseizoen aan zee zingt op een manier die een licht beklemmend gevoel oplevert.
“De vergankelijkheid van het leven, koesteren wat we hebben terwijl we weten dat we het uiteindelijk moeten loslaten”. Dat vormt de bases van de songteksten. De dubbele betekenis van de titel van het album geeft het glashelder aan. De meeste songteksten gaan over gebeurtenissen waar we ons zeker in zullen herkennen. Het leven loopt niet zoals we ons bedacht hadden. We verliezen dierbaren. We overdenken en symboliseren. “100 Mile House” heeft op “Love and Leave You” het vermogen schoonheid te verlenen aan vergankelijkheid en is in die zin somber zonder somber te zijn. Zo zingen over het dagelijks leven is niet iedereen gegeven.
“Love and Leave You” is gemaakt met een koor aan gastmuzikanten maar klinkt heel transparant en zo uitgekleed als nodig om de teksten goed naar voren te laten komen. Peter en Denise zitten qua stem sterk op één lijn, bedachtzaam, helder en prachtig harmoniërend. Bij analytisch luisteren geeft dit album zijn geheimen van zorgvuldigheid en arrangeerkunst volledig prijs en maakt het nog eens extra invoelbaar.
Zucht: wat worden er toch mooie albums gemaakt.