Amy LaVere, Painting Blue

Painting Blue is het zesde album van de Amerikaanse singer-songwriter en (contra) bassiste Amy LaVere. Ze schrijft en vertolkt lieflijke en enigszins fragiele luisterliedjes, die qua genre uitwaaieren richting country, folk, pop, soul, jazz en (beetje) rock. Van de aangeboden negen nummers zijn er zes van eigen hand en drie covers: het prachtige slow jazzy-achtige I Don’t Wanna Know van John Martyn, het galopperende ritme in Stick Horse Kid van David Halley en de trage jazz feel in Ship Building van Robert Wyatt/Elvis Costello. Haar eigen liedjes zijn iets meer uptempo, zoals Love I’ve Missed en No Battle Hymn dat ze samen schreef met haar levensgezel Will Sexton, die eveneens het album uitstekend produceerde. In beide songs reflecteert ze op een moeilijke periode in haar leven. In het zeer persoonlijke en muzikaal geweldige No Room For Baby getuigt ze openhartig over de oorzaken van haar kinderloosheid. Het grappige Girlfriends en het olijke funky nummer Memphis – haar woonplaats, geeft aan de donkere sfeer van het album enig licht. Prima natuurlijk, maar vaker had voor mij ook niet gehoeven. Want van de in meerderheid aanwezige melancholische liedjes raak ik allesbehalve gedeprimeerd. En dat is simpelweg het gevolg van de fraai gedoseerde semi-akoestische omlijsting van haar diepe sopraan, haar mooi lijzige zangstijl en haar ogenschijnlijk onschuldige voordracht. (Archer Records)