Tony Denikos, Gravity Wins

Tony Denikos, singer-songwriter extraordinair, groeide op in Maryland en had zijn eerste muzikale ervaringen in de auto op weg naar noem het maar. Zijn vader en zijn zusjes zongen met hem de populaire countryliedjes van toen, moeder glimlachte. Hij viel voor de muziek en voor het zelf spelen en schrijven van songs. Dat leverde in 1999 zijn debuut CD op en er was behoorlijk wat aandacht voor zijn uit het leven gegrepen teksten en prima melodietjes. Zijn invloeden werden o.m. John Prine, John Fogerty, John Hiatt, Chris Smither en Steve Earle. Vanaf 2005 werd Nashville zijn basis en er volgden meer CD’s, een samenwerking met Scott en Jen(nifer) Smith van ‘Naked Blue’ werd geboren en dit tweetal is mede bepalend voor het prachtige werk op de CD ‘Gravity Wins’. Gezegend met een stem die zeer doet denken aan Jonathan Edwards en met een tiental prachtige songs en een heerlijke kleinschalige begeleiding zorgt Denikos voor 36 prima luisterminuten. Zelf speelt hij gitaar, bas, dobro, harmonica, producer Scott Smith doet bas, gitaar, dobro, piano en percussie en Jen speelt cello en zingt mee op de wonderschone liefdevolle afsluiter, geschreven door Tony met Scott en Jen, met de simpele titel ‘Love Song’. Er zijn incidentele bijdragen op mandoline en percussie. De muziek heeft regelmatig verwantschap met Chris Smither, een bluesy en folky America geluid. Luister naar ‘Gravity Wins’ waarin de mandoline excelleert. Humor is nooit ver weg, getuige de tekst van ‘Night Lamp Jesus’: ‘ In the corner of my bedroom – on a nightstand stands a light. Just a night lamp looks like Jesus – but it makes me feel alright’.

Een grote verrassing, deze subtiele en zeer geslaagde CD van een mij onbekende singer-songwriter. Maar een van de mooiste CD’s die ik tot dusver in dit Corona-jaar hoorde. (Independent)