Tami Neilson, Chickaboom!

De Nieuw-Zeelandse zangeres Tami Neilson (geboren in Canada) is gezegend met een krachtige stem met een groot bereik. Die stem gaat alle kanten op in gevoelige ballades, honky tonk country, rockabilly, hartverscheurende soul en bluessongs en old-style rock ‘n ‘ roll. Die veelzijdigheid vindt de luisteraar terug in het nieuwe album Chickaboom! I wanted to write an album of punchy little songs, popping firecrackers that, when stripped back to nothing but a guitar, percussion and two voices, would still go boom!, licht Tami in een interview toe. Het album werd in de studio The Lab, Auckland, Nieuw-Zeeland opgenomen. Daarbij wordt Tami begeleid door haar broer Jay Neilson (bas, ritmegitaar), Delaney Davidson (sologitaar), Brett Adams (sologitaar) en Joe McCullum (drums).

Het album opent vol twangende gitaren in de pittige track Call Your Mama. Vervolgens een lekker huppelende roadsong Hey, Bus Driver! Heel opzwepend klinkt Ten Tonne Truck, een liedje met een hoog meezing-gehalte. Queenie, Queenie is duidelijk geïnspireerd op de percussieve New Orleans beat van de song Iko Iko. Heerlijke schreeuw-soul-blues biedt You Were Mine, waarop Tami zich ontpopt als een nieuwe Etta James. 16 Miles Of Chain zit vol met vibrerend gitaar klanken en dit keer doet de zang van Neilson mij heel erg denken aan Neko Case. Het tempo wordt flink opgevoerd in het met veel billy voorziene Tell Me That You Love Me. Heel liefelijk is het Everly Brothers achtige Any Fool With A Heart in een heel spaarzaam arrangement met een akoestische gitaar. Sister Mavis is een pittig eerbetoon aan soulzangeres Mavis Staples, waarbij Tami vokaal volledig uit haar dak gaat. Het album van niet meer dan 26 minuten eindigt met een gevoelig slaapliedje. Dit album smaakt naar meer en hopelijk komt Tami weer gauw naar Nederland, want zij is een hele leuke gezellige tante op het podium.