The Quebe Sisters

De vierde CD van The Quebe Sisters (Dallas, Texas) is alweer een aantal maanden uit, dus ben ik wat laat met de recensie. Maar dat laat onverlet dat de liefhebbers van (jazzy) Western Swing, de muziek die grootheid Bob Wills populariseerde vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw. Ik zag de drie zusjes met hun band (naast de drie fiddles van Hulda, Sophia en Grace Quebe is er gitaar en staande bas) op een verrukkelijke avond in Jovita’s in Austin in maart 2008. Jovita’s werd overigens in 2014 per direct gesloten vanwege heroïne verkoop ter plekke, ik heb daar in 2008 niets van gemerkt, het was gewoon een van de vele Mexicaanse restaurants in Texas. De drie dames met hun ervaren begeleiders zijn perfect in staat om een sublieme CD te maken. Ze noemen hun muziek ‘progressieve Western Swing’, hun fiddlespel is boven gemeen goed, alle drie hebben in de loop der jaren de nodige fiddlecontests gewonnen en zijn meervoudig Texaans en nationaal kampioen op dit instrument. Op de nieuwe CD is er ook ruimte voor zwoele Westernwalsjes als ‘Summer of Roses’ (we kennen het o.m. van Willie Nelson, die het schreef), uit 1930 stamt een ander walsje, ‘The Waltz You Saved For Me’, met gevoel gezongen en gespeeld. Er zijn ook songs uit het bekende cowboy/western repertoire zoals ‘Lonesome Road’, in 1927 een hit voor Gene Autrey, dat hier een prachtig gearrangeerde versie kent met tempowisselingen en heerlijke harmoniezang. Een American songbook klassieker, ‘Lullaby of the Leaves’ komt voorbij in een jazzy versie met heerlijke baspartijen.. Een bluegrass tune mag niet ontbreken en dat is op deze CD Kenny Baker’s ‘Bluegrass in the Backwoods’, een instrumentaaltje. In de begeleiding ditmaal Simon Stipp op flattop gitaar en Daniel Parr op staande bas.

Voor de liefhebbers van goed fiddlewerk is deze CD een absolute aanrader. Ik hoop ze ooit nog eens live te mogen zien, ze zijn ooit een keer in ons land geweest. Heerlijke probleemloze muziek.