Cormac O Caoimh, Swim Crawl Walk Run

Vandaag is de release van alweer het vijfde solo album van Cormac O Caoimh genaamd ‘Swim Crawl Walk Run’. Bijzonder is dat de productie in handen was van Martin Leahy die ook tekende voor de drums, bas, gitaren, pedalsteel, harmonium, banjo, bouzouki, mandoline, keyboards en daarbij ook de backing vocals die hij samen deed met Aoife Regan. Aine O’Gorman speelt viool en Pat Crowley tekent voor accordion. Cormac zingt met een zachte stem en speelt gitaar met nylon snaren. Dat laatste zegt veel over de sfeer van het album. Het is ingetogen, wel met veel variatie, maar intiem. De vele instrumenten waarover hij kan beschikken zorgen voor een juiste klank op de juiste plek en dat is bijzonder goed gedaan. Voor Cormac was het opnemen van dit album een magische ervaring, zo vertelde hij in een interview. De samenwerking met Martin Leahy stamt al van jaren geleden, maar nog nooit hadden ze samen een album gemaakt. Hij is zeer blij met dit nieuwe album waarvan hij vindt dat elke song een single is.
Op twee na zijn alle songs van zijn hand. Bij het schrijven van ‘I’m In Need’ heeft hij de Beatles song ‘Help’ als voorbeeld genomen. Niet de melodie maar de directheid en simpelheid van de tekst heeft hij getracht over te brengen op zijn eigen nummer. Met echt een goed resultaat, want het is een catchy nummer geworden, doch met een kwetsbare en eerlijke tekst: “You were the crack in the cloud, the first sip of wine, the second before sleep. The state I’m in, I’m in need. Are you blind, can’t you see, I’m in need.”

Een album waar je de tijd voor moet nemen; de muziek en de teksten zijn het waard om echt beluisterd te worden. Geniet er van in bed, een luie stoel of zomers in de schaduw van een boom: dit is goed en positief. (Independent)