Western Centuries, Call The Captain

De hulp die Western Centuries bij de opnames van de derde langspeler heeft ingeroepen is niet gering. Het Amerikaanse vijftal heeft Band Of Horses veteraan Bill Reynolds achter de knoppen gezet en heeft begenadigde muzikanten als Jim Lauderdale, John Pahmer en Oliver Bates Craven uitgenodigd op de studiovloer. Call The Captain is typisch een langspeler van Western Centuries, die door het inzetten van extra muzikale troepen aan kwaliteit wint.

In 2016 verrast Western Centuries met Weight Of The World, een debuut dat country rock van hoge kwaliteit laat horen. De groep heeft drie liedjesschrijvers en toch klinkt er een coherent en samenhangend geluid. Jim Miller, Ethan Lawton en Cahalen Morrison toeren met bassist Nokose Fields en toetsenist Thomas Bryan Eaton door heel Amerika met het materiaal. De groep vergaart podiumervaring en de drie componisten jagen elkaar naar een hoger niveau. In 2018 verschijnt Songs From The Deluge, een langspeler die laat horen dat Western Centuries veel stappen vooruit heeft gemaakt.

De muziek van het Amerikaanse vijftal is gemakkelijk te omschrijven. Western Centuries maakt uptempo folkrock, staat met een been in een bluesverleden en laat graag de pedal steel van Thomas Bryan Eaton horen. Het geluid van de groep is herkenbaar én alles behalve vernieuwend. Call The Captain is vooral het derde bewijs dat muziek niet grensverleggend hoeft te zijn. Americana met een snik, vakmanschap zonder een experimenteel randje. Western Centuries klinkt bekend en dat is precies wat de fan wil horen.

Call The Captain is een titel met de nodige humor. Western Centuries heeft geen drie kapiteins, de groep heeft zelfs vijf mensen die aan het stuur staan. Thomas Bryan Eaton speelt niet alleen de pedal steel, maar hielp ook producer Bill Reynolds met het indrukken van de juiste knoppen. Het album opent met ‘Lifeblood Sold’. Het is muziek die onmiddellijk vertrouwd klinkt. ‘Heart Broke Syndrome’ laat horen dat erop vele manieren naar het opbreken van relaties kan worden gekeken. ‘All The Things That I Could Say To You Right Now’ is klein, breekbaar en herkenbare folkmuziek.

Tweeënveertig minuten en drieënveertig seconden duurt Call The Captain. Geen moment in de twaalf nummers wordt de luisteraar verrast. Er is bijna drie kwartier herkenbare, heerlijke en superieure countryrock te horen. Call The Captain is zo’n release die zo maar vergeten zou kunnen worden. Zet de langspeler maar naast de afspeelapparatuur. Deze release gaat maanden mee! (Free Dirt Records)