Meteen naar de inhoud

Gerry Cinnamon, The Bonny

Bijna een jaar geleden schreef ik de recensie over het debuut album Erratic Cinamatic van Gerry Cinnamon. Hij bleek voor mij net zo’n verrassing als voor vele anderen. Deze man uit Glasgow, Schotland, die eigenlijk Gerry Crosbie heet, heeft in zeer korte tijd een grote populariteit vergaard onder zowel jong en oud, als zijn collega-musici. Waar ligt dat aan? Zoals ik vorig jaar schreef zijn zijn teksten brutally honest en gaan over zijn jeugd en het opgroeien in een volksbuurt van Glasgow. Het lastige dagelijkse leven op straat, drugsgebruik, liefdes en liefdesverdriet. Voor veel jeugd in het Verenigd Koninkrijk is dit helaas zeer herkenbaar en, omdat hij het zo pakkend beschrijft en bezingt met een zekere (positieve) agressiviteit, sloeg het in als een bom. Hij verwoordt precies hun gevoelens. Je zou hem een jonge uitvoering kunnen noemen van Billy Bragg, een man die eerder al de kloof bezong tussen arm en rijk en het standsverschil wat in het VK nog steeds sterk aanwezig is. Het is daarom niet zo vreemd dat de populariteit van Gerry Cinnamon begon in de industrie steden als Glasgow, Manchester, Liverpool en Birmingham. Tijdens zijn steevast uitverkochte live concerten worden de teksten op die typisch Britse manier luid en loepzuiver meegezongen. In het Anfield stadion in Liverpool gebeurt voor en tijdens de wedstrijd precies hetzelfde. Van deze mooie soms harde teksten, sterke melodieën en zijn vaste luide stem met veel galm moet hij het ook hebben, het instrumentarium is ronduit sober: akoestische gitaar, mondharmonica, bassdrum en loop-machines. Gelukkig worden de teksten ook meegeleverd bij het album en anders zijn ze makkelijk op internet terug te vinden, ze zijn cruciaal voor zijn muziek, misschien zelfs belangrijker dan de melodie die een herkenbaar verloop kent met veel hoge uithalen. Zijn tweede album The Bonny kent hetzelfde geluid en dezelfde melodielijnen als op zijn debuutalbum Erratic Cinematic, maar het klinkt wat ingetogener, zeker krachtig maar ook een beetje somber soms. Alsof hij een zeer moeilijke toekomst voorziet voor de Britse en Schotse jeugd nu de Brexit een feit is en het Coronavirus de economie van het Verenigd Koninkrijk voor langere tijd zwaar zal aantasten. Met als gevolg dat de sociale tweedeling zelfs groter zal worden dan hij nu al is. Al met al een album dat de harde realiteit weergeeft in prachtige songs. Ik hoop dat de luid gezongen boodschappen van Gerry Cinnamon de jeugd kracht geven om voor zichzelf op te komen. (V2 Records)

 

Scroll To Top