Tom Mank and Sera Smolen, We Still Know How to Love

Tom Smank (gitaar, vocals) en Sera Smolen (cello) zijn aan hun achtste CD toe, ‘We Stiil Know How to Love’, opgenomen in New York (twee studios) en – zowaar weer – in Ooigem, België. Hun debuut was ‘Almost time’ (2000). De derde CD, ‘Souls of birds’ uit 2004, stond nr 5 op de lijst van beste CD’s van 2004 van deze website. Singer-songwriter en gitarist Tom Mank (New York State) en (klassiek gevormd) celliste Dr. Sera Jane Smolen spelen samen sinds 1994 en hebben van hun samenspel een volstrekt unieke ervaring gemaakt. Heel subtiel, soms experimenteel, heel rustig en – zeker dank zij de (klassiek klinkende) cello – heerlijk droevig, dit is al diverse CD’s het geval. Op de nieuwe CD is er naast de gitaar van Tom en de cello van Sera – wederom – (vier songs maar liefst) hulp van Gait Klein Kromhof (harmonica), verder op één nummer banjo, op twee nummers percussie en één keer een extra gitaar. Vocale hulp is er van producer Julie Last, van Kirsti Gholson, Jeannie Burns, Janet Cotraccia en Kimberley Claeys. Alle songs zijn van Mank, in de prachtige titelsong schreef de Belgische singer-songwriter Ellen Shae mee, er is in het nummer een Nederlandse strofe, gezongen door haar: ‘Ze komen, ze komen voor jou en ze komen voor mij, om ons te bevrijden uit deze vreselijke kou. We moeten ze helpen ook al gaat er van alles mis.Ik weet nog steeds wat liefde is’. De teksten gaan bijna allemaal over ernstige gebeurtenissen uit het verleden, zoals in 1314 (Bannockburn 1314), een veldslag aldaar tussen de oppermachtige Engelsen (koning Eduard II) en het nietige Schotse leger van Robert the Bruce. De Schotten zegevierden en dat was de terugkeer van de hun vrijheid. Kyle Carey zingt een strofe in Gaelic in deze song.

Alweer een opvallend mooie hoofdrol voor de droevige ‘klassieke’ cello van Sera Smolen en mooi ingetogen zang van Mank. De poëtische teksten ronden het geheel voorbeeldig af. Een aanrader voor de liefhebbers van Neofolk, zoals Tom en Sera hun muziek aanduiden. Wel droevig…..(independent)