Eamonn McCormack, Storyteller

Eamonn McCormack, geboren 1962 in Dublin, is een Ierse zanger/gitarist/songwriter, die hier in het laatste decennium van de vorige eeuw de nodige bekendheid vergaarde onder de naam Samuel Eddy met het uitbrengen van een tweetal CD. Op de eerste waren onder meer Rory Gallagher, Jan Akkerman en Herman Brood te horen als gastmuzikanten. Deze CD’s zijn later nogmaals uitgebracht onder zijn eigen naam Eamonn McCormack met de titel ‘Kindred Spirits’. In 2012 en 2017 volgenden er nog twee nieuwe albums en nu ligt hier het album ‘Storyteller’ voor me. De sympathieke Ier wordt begeleid door zijn vaste mensen: Edward Karg op bas en drummer Max Jung-Poppe. De producer is Arne Wiegand, die tevens de orgel en piano partijen voor zijn rekening nam.

Nu ken ik de man als een weinig subtiele blues/rocker, die ik op grote festival als Ribs & Blues en Kwadendamme de tent flink op zijn kop heb zien zetten, waarbij zijn spontane wandelingen door de tent zonder van tevoren de weg terug te hebben gecheckt me wel bijgebleven zijn. De helft van de nummers op deze CD zijn pittige werkjes, zoals van hem te verwachten viel, maar er staan toch ook een paar nummers op, die de CD bovengemiddeld maken. Daar is ten eerste het openingsnummer ‘The Great Famine’, dat handelt over de ramp die Ierland trof in de periode 1845-1849 en vele levens koste. ”Help Me To Understand” zou op profetische gaven bij Eamonn kunnen wijzen, want dit nummer is eigenlijk volledig van toepassing op de huidige sitatie waarin de wereld zich momenteel bevindt met de Corona pandemie. “Tie One On” is een ingetogen rocker, dat een werkelijk schitterend arrangement kent. “Cowboy Blues” is een prima truckers-song, terwijl “Every Note I Play” een prachtig liefdeslied is met heerlijk melodieus gitaarspel à la Gary Moore.

Eamonn schreef alle elf nummers zelf en is ook als songwriter sterk gegroeid. Kortom, ik had een doorsnee blues-rock CD verwacht, maar dit album heeft veel variatie en is zeer de moeite waard.