Many Miles, Rising Up

Een verrassing voor mij, deze volkomen originele muziek van twee mensen uit Zweden en Amerika: de singer/songwriters Victoria Lagerström en Dave Tate. Nadat Victoria Lagerström het soloalbum The Solitude Of Here van Dave Tate bij toeval op internet had gevonden terwijl zij opzoek was naar een co-writer was een afspraak snel gemaakt. Zij vloog naar Utah, USA om samen met hem een album te schrijven, ze werden verliefd en drie weken later trouwden ze. Na diverse tours door het westen van de USA en ook Europa plus het muzikaal verzorgen van twee belangrijke commercials voor Zion National Park en American Airlines was hun naam, in ieder geval in Amerika, gevestigd. In de muzikale hotspots van Amerika, als Austin, Portland en Salt Lake City, treden zij regelmatig op als een akoestisch duo of met een volledige band.

Het album Many Miles kenmerkt zich door een grote verscheidenheid van songs, uptempo en ballads waarbij de stijl varieert van jazzy tot rock. Het geluid is prachtig helder geproduceerd, de muziek is van vol breed tot bijna breekbaar door het gebruik van blazers zowel als strijkers. Op dit album neemt Dave Tate een groot aantal instrumenten voor zijn rekening zoals gitaar, bas, piano, percussie en synthesizer en schreef hij tevens de arrangementen voor de blazers en strijkers. Hoewel Dave Tate zeker een mooie stem heeft is die van Victoria Lagerström absoluut prachtig en imponerend. Ze heeft een groot bereik, krachtig en helder, ontroerd bij de ballads en geeft kippenvel bij de wat stevige nummers. Even moest ik aan Grace Slick denken. Op drums horen we Chris Flaig, Marco Blackmore op saxofoon, Ryan Tilby op bas, Jessika Soli en broer Dan Tate op cello, terwijl DJ Barraoughclaw te horen is op trompet en trombone. Nogmaals, ik was blij verrast en nog steeds onder de indruk van dit album. Ik vergelijk niet graag en dat zou ik in dit geval niet eens kunnen omdat ze een volkomen eigen stijl hebben. Op de radio zal je ze overdag niet snel horen, maar ’s avonds bij een Rob Stenders of Leo Blokhuis of in de top-podcast Afslag Thunderroad van Dolf Jansen zullen ze zeker langskomen. Maar nog beter is het om het album van Many Miles Rising Up gewoon aan te schaffen, te downloaden of in ieder geval te beluisteren op Spotify of iets dergelijks. De release is 25 mei as. (Independent)