Mr. Alec Bowman, I Used To Be Sad & Then I Forgot

Op de website is een fascinerende clip te zien. Mr. Alec Bowman legt de bezoekers uit hoe de track ‘Safe Mode’ van zijn album I Used To Be Sad & Then I Forgot te spelen. Bowman speelt akkoorden, duwt een snaar in met een tijdelijk werkloze duim, merkt op dat hij ver is van virtuositeit en neemt de kijker mee in zijn compositie. Na iets minder dan vijf minuten pakt hij zijn kop koffie, de geheimen zijn verteld, gitaar spelen is een ambacht en kent wat betreft de folkcountry van ‘Safe Mode’ geen geheimen meer.

Mr. Alec Bowman is een Engelse kunstenaar. Hij is fotograaf, maakt clips, documentaires en muziek. I Used To Be Sad & Then I Forgot is zijn debuut. Bowman is een belezen mens en vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. In ‘Patience’ leent hij het intro van ‘Walk On The Wild Side’ van Lou Reed en in veel van de andere nummers kijkt Leonard Cohen mee over de schouders. Het is gemakkelijk invloeden te noemen, maar daarmee wordt Bowman tekort gedaan. Op dit debuut is veel meer te beluisteren dan het wat gemakzuchtig kopiëren van grote voorbeelden.

Vintage. Zo zou de muziek die Mr. Alec Bowman maakt genoemd kunnen worden. Invloeden uit muziek van de afgelopen vijftig jaren worden gevlecht in composities, die de Engelsman de afgelopen jaren schreef. Daarbij schrijft hij teksten met een boodschap, durft hij op een andere manier naar onderwerpen te kijken. In ‘Hand In Hand’ benoemt hij de manieren waarop hij niet wil sterven, in ‘My Kind Of Chaos’ ordent hij chaos en regelmaat voor een liefdevolle relatie.

De hoes van I Used To Be Sad & Then I Forgot is van de hand van de kunstenaar. Hij schrijft zinnen voor en over gewone mensen, niemand is meer of beter dan de ander. De mensen die denken meer te zijn mogen wegblijven, zijn niet welkom bij I Used To Be Sad & Then I Forgot. Ze zouden er overigens (!) bij een bezoek de nodige eenvoud en ootmoed kunnen vinden.

I Used To Be Sad & Then I Forgot is een prachtige luisterervaring en geeft stof tot nadenken. Mr. Alec Bowman heeft een lichtende release gemaakt in deze soms verwarrende maanden van 2020. (Independent)