Maya Rae, Can You See Me?

Een zeer jeugdige surprise uit het mooie Canada, dat is de (bijna) 18-jarige Maya Rae Evan uit Vancouver (daar werd haar eerste CD, ‘Sapphire Birds’, in 2017 opgenomen). Volgens haar biografie treedt Maya al professioneel op sinds haar 13e, ‘Sapphire Birds’ werd opgenomen toen ze 14 was. Maya werd destijds in de categorie jazz ingedeeld, haar voorbeelden waren allemaal jazz-gerelateerd: Ella Fitzgerald, Nina Simone, Billie Holiday. Maar haar muziek is veel ruimer opgezet, andere invloeden zijn volgens eigen zeggen The Beatles, Jamie Cullum, Adele en Ed Sheeran. Dus men weet wat verwacht kan worden; een lekker mengsel van jazz, blues, klassieke pop, folk. Ze heeft een prachtige stem, goed geschoold en geschikt voor haar materiaal. Over het materiaal op deze CD, alle 11 songs (de digitale downloadversie heeft een bonus-song, nr 12, ‘Home’. Ik heb de CD ontvangen en weet dus niets over ‘Home’) werden door Maya en haar broer Gabriel geschreven. De opnames vonden plaats in Nashville onder leiding van de Canadese grootmacht Steve Dawson, die voor de productie, de arrangementen en voor veel begeleiding (op gitaren Luister naar het fraaie bluesnummer ‘Freedom Fighter’, met Dawson op een heerlijke slide gitaar. In de begeleiding uiteraard bas en drums, verder Wurlitzer, orgel, keyboards, pedal steel, viool en cello. En dan horen we in het merendeel van de songs onze favorieten, de “Birds of Chicago’, de achtergrondvocalen verzorgen. Mijn persoonlijke favoriet? Dat is de bluesy ballade ‘Mountain Angel’, fantastisch mooi met zijn orgel en heerlijke gitaren.

We kunnen ervan uitgaan dat we nog veel zullen horen van deze dame. Overigens is er behoorlijk wat verwantschap met de muziek van Eva Cassidy. Moge Maya een langer en gelukkig leven tegemoet gaan. (Black Hen Music)