David Philips, Winter

Onlangs na een gesprek met David Philips, vond ik zijn album Winter uit 2017. Omdat ik in deze moeilijke tijd, zeker voor musici, meer aandacht wil schenken aan het oeuvre van singer/songwriters die dit zeker verdienen, een bespreking van zijn album uit 2017. David Philips is een singer-songwriter, sessie-gitarist en producer uit de U.K. en wonende in Barcelona, Spanje. Zijn debuutalbum was Heal Yourself Alone in 2010 en was net na de release Album Of The Week bij de BBC Radio. Vervolgens steeg het in 2011 naar plaats 34 in de Top 100 Roots/Country Albums in de US. Na een korte tour door Nederland en België tekende hij bij het Nederlandse label Black & Tan Records die zijn volgende vier albums uitbracht.

David Philips staat bekend om zijn solitaire manier van werken in de studio. Hij schrijft zelf zijn nummers (tekst en muziek), produceert, neemt op, speelt bijna alle instrumenten zelf en verzorgt alle vocalen. Zijn albums The Rooftop Recordings 1 en 2 en December Wine (The Four Track Tapes) nam hij thuis in Barcelona op met een Tascam 4 Track recorder. Ook is David Philips een begenadigd tekenaar met name van vogels en verzorgt hij het artwork voor al zijn albums zelf. Direct na het opnemen van The Rooftop Recordings 2 in 2016 trok hij zich opnieuw terug in zijn studio in zijn ‘rooftop’ appartement in Barcelona waar hij zich tijdens de wintermaanden toelegde op het schrijven en opnemen van nieuwe songs. Hij liet zich inspireren door blues-rock en soul en, omdat hij een multi-instrumentalist is, nam hij (bijna) zelf alles op en produceerde zelf met een ‘full band sound’ in gedachten.

Vergeleken met zijn eerdere werk is dit zijn meest rock gerichte album. Een kort en afwisselend album, acht songs in bijna een half uur. Stevig rockend en melodieus zoals het openingsnummer Changes; akoestisch met mondharmonica in het nummer Home, en ook een soulballad met Your Way. In alle songs prachtige teksten en natuurlijk zijn steeds verrassende gitaarspel van rustig akoestisch tot scheurend elektrisch. Echt een aanrader!

Kort geleden bracht hij, via Bandcamp, een uitstekende verzameling demo’s uit genaamd Demo’s and Ideas 2015-2007. Een collectie van originele demo’s en niet-uitgebrachte song ideeën. Het geluid is verbazend goed als je weet dat ze zijn opgenomen met verschillende systemen als 4 Track cassette, mobiele telefoon, dictafoon en in de studio. Te beluisteren dus op zijn BandCamp account en aldaar ook te koop vanaf €10 (Black and Tan Records)