Lucinda Williams, Good Souls Better Angels

Eind jaren zeventig brengt Lucinda Williams twee langspelers uit. Op vertrouwd vinyl verschijnen Ramblin’ On My Mind (1978) en Happy Woman Blues (1980). Het eerste album is gevuld met blues- en countrycovers, de opvolger heeft vooral eigen materiaal. Een totaal gebrek aan succes leidt tot een verhuizing en de hoop op een nieuw en succesvol vervolg. Williams trekt naar Los Angeles en uiteindelijk naar Nashville. Door veel op te treden ontstaat er iets van een fanbase. Williams ‘debuteert’ in 1988 opnieuw op Rough Trade Records met het album Lucinda Williams. De track ‘Change The Locks’ wordt opgepikt door diverse radiostations en gecoverd door Tom Petty. Het nummer ‘Passionate Kisses’ krijgt in 1994 een Grammy Award For Best Country Song.

Good Souls Better Angels is het vijftiende album van Williams. Bedachtzaam, zo is de werkwijze van deze ‘Grand Lady Of The American Country And Blues’. Williams neemt de tijd om opnames te maken en haast zich ook tijdens tournees niet. Bij de opnames van Car Wheels On A Gravel Road (1998) vond ze haar uiteindelijke sound, de mix van rock, blues, country en americana.

Bij de opnames van Good Souls Better Angels liet Williams zich opnieuw begeleiden door Butch Norton (drummer), Stuart Mathis (gitarist) en David Sutton (bassist). Nieuw is de compositorische samenwerking met haar man en manager Tom Overby. Hij wordt in veel van de songs als co-schrijver genoemd.

Dit vijftiende album staat vol met directe liedjes, nergens draait Williams om de hete brij heen. De melodieën zijn countryrock, doordrenkt van blues en rocken op de juiste momenten. De teksten maken Good Souls Better Angels tot een af en toe aangrijpende release. Huiselijk geweld in ‘Waking Up’, de overvloed aan slechte berichten in ‘Bad News Blues’ en de vloedgolf aan berichten in de sociale media in ‘Shadows & Doubts’. Daarbij zijn de liedjes met veel energie opgenomen. ‘You Can’t Rule Me’ is een rauwe blues, ‘Big Black Train’ verhaalt over de depressie in Amerika en er is teder bezongen hoop in ‘When The Way Gets Dark’. Williams en haar begeleiders schieten telkens raak op dit album.

Pak een koptelefoon en luister naar ‘You Can’t Rule Me’, het eerste van de twaalf sterke nummers. Williams pakt de luisteraar vier minuten lang in de nek en in het kruis. En deze ‘grote dame van de Amerikaanse country en blues’ doet dat daarna gewoon nog elf keer. Schitterend album! (Lost Highway Records)