Big Band Of Brothers, A Jazz Celebration of the Allman Brothers Band

Dit man achter dit Big Band Allman Brothers Band project is John Harvey. Als fan van dit Amerikaanse Southern Rock icoon kwam hij op het idee voor dit project en benaderde jazz drummer Mark Lanter, die de producer van dit project werd. Er werden diverse gasten aangetrokken om dit project nog iets extra’s te geven, namelijk de vocalisten Marc Broussard en Ruthie Foster, trombonespeler Wycliffe Gordon en ex-Allman Brothers gitarist (1997-1999) Jack Pearson.

De link tussen de Allman Brothers Band en jazz is niet zo vreemd, want de heren lieten in het verleden al weten dat dankzij drummer Jaimoe werk van Miles Davis en John Coltrane dagelijks te horen was in het Big House, waar de band een tijdlang woonde en in de toer bus. Nu heb ik eerlijk gezegd niet zoveel met tribute’s, maar wat de Big Band of Brothers hier neerzet op A Jazz Celebration of the Allman Brothers Band is meer dan de moeite waard. Al bij het openingsnummer Statesboro Blues zijn al mijn eventuele twijfels verdwenen. Het begint met een stukje door piano gedomineerde cocktail jazz tot de blazers invallen en we een stele big band shuffle te horen krijgen. Prima werk op de slide gitaar van Jack Pearson en meer dan uitstekend gezongen door Marc Broussard. Na het instrumentale Don’t Want You No More zorgt Ruthie Foster voor het nodige kippenvel met haar prachtige versie van It’s Not My Cross To Bear. Jack Pearson gaat op slide heerlijk los op Stand Back, terwijl de trombone van Wycliffe Gorden de hoofdrol krijgt op Dreams.

De vijftien koppige big band bestaat uit uitstekende muzikanten, waarvan zeker toetsenist Andy Nevala’s werk op Hammond even apart genoemd mag worden. Ruthie Foster komt ook nog terug met een soulvolle versie an Don’t Keep Me Wanderin’. Met het ruim twaalf minuten durende versie van Les Brers Im A Minor wordt dit album op zeer indrukwekkende wijze afgesloten. Voor iedereen, die geïnteresseerd is in “out of the box” versies van werk van deze legendarische band een dikke aanrader.