Jim Patton & Sherry Brokus, Collection 2008-2018

Jim and Sherry zijn al meer dan 35 jaar bij elkaar en maken al minstens even lang prachtige akoestische muziek samen, waarbij een aardig aantal CD’s als product is verschenen, aanvankelijk onder de (groeps)naam Edge City en de laatste jaren onder de eigen namen. Jim, een opvallende verschijning met zijn lange spierwitte haardos, is de songwriter in enkele songs is er hulp van Sherry en van anderen) en verzorgt samen met Sherry (ook percussie) de prachtige duetvocalen. Ze zijn bekend bij de landgenoten die in maart Austin bezoeken voor het SXSW festival, Jim en Sherry verzorgen in het niet-officiële programma een aantal concertseries. Na CDs als Edge City verschenen er drie duo-CDs in resp. 008, 2010, 2013 en 2016, waarvan de laatste drie op het lofwaardige label Berkalin Records. Omdat de blik op Europa werd gericht moest er een goede overzicht-CD komen en die is er nu, een zeer voortreffelijke CD met daarop een selectie van prachtige songs uit de jaren 2008-2018 met daarbij twee niet eerder uitgebrachte songs. De begeleiding is van grote Austinse klasse met Ron Flynt (die ook de onberispelijke productie van alle vier CDs heeft verzorgd) op bas, keyboards, gitaar, accordeon en begeleidende vocalen, Mary Cutrufello op lead gitaar, Rich Brotherton op akoestische lead gitaar, Scrappy John Newcomb ook op gitaren Warren Hood op fiddle, Marvin Dykhuis (Tish Hinojosa) op gitaren en mandoline, Julie Carter op cello en John Bush op percussie. Er staan 18 songs op de CD met een speelduur van bijna een uur, de meeste  handelen over het leven van alledag. Met de gedachten van alledag, zoals in het mooiste nummer van de CD, ‘On the day I leave the world’, waarin Jim zijn imaginaire toekomstige dood beschouwt, geen somber liedje overigens, maar gewoon het omslaan van een pagina van het leven. Sommige vrienden treuren, maar het leven gaat door, de honden blijven blaffen en jagen enz. Een andere leuke song is (ballad of) The Oxbow Inn, waarin Jim zijn eerste kennismaking met Sherry beschrijft. Great!

‘Collection 2008-2018  is een juweel, een prachtig voorbeeld van top-Americana die ons vanuit Austin, Texas bereikt. Prachtige liedjes, geweldige begeleiding en een heerlijke stemmen. Kom maar naar ons toe, Jim en Sherry, we zullen er zijn. (Fred Schmale)