Mike Mattison, Afterglow

Er zullen weinig Nederlanders zijn die bij de namen Scrapomatic, The Derreck Trucks Band of The Tedeschi Trucks Band de oren zullen spitsen en naar de platenkast lopen om wat releases van deze groepen tevoorschijn te halen. Mike Mattison was of is lid van deze groepen. Afterglow is een sololangspeler van de Amerikaan, maar op diverse nummers spelen vrienden vanuit de genoemde groepen mee. Drummer van The TTB is Tyler Greenwell, die samen met Mattison de release produceerde.

Tien nummers op dit album. Mattison componeert tracks die bestaan uit delen americana, country en poprock. Titelnummer ‘Afterglow’ is zo’n liedje met gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. Drie minuten en twintig seconden is er alle reden om te luisteren, dan is er de volgende song en is ‘Afterglow’ zo goed als vergeten. Dat gebeurt vaker bij het beluisteren van deze schijf. Opener ‘Charlie Idaho’ is een countryrock track, gitaren en een ritmesectie en na iets meer dan vier minuten voorbij. Pas bij een volgende luisterbeurt is er de prettige herinnering aan ‘Charlie Idaho’. In ‘Deadbeat’ pingelt Rachel Eckroth de pianotoetsen door de melodie. Elke aangeraakte toets is een reden om het nummer te onthouden. Details helpen de luisteraar. ‘All You Can Is Mean It’ is Beatlesque. ‘I Me Mine’ van George Harrison dringt zich op. Heerlijk nummer met een kopieertik.

Op ‘Kiss You Where You Live’ geeft drummer en producer Greenwell het ritme aan tot en met het rockende outro. ‘On Pontchartain’ is een anthem. Vanuit de zaal zal er worden meegezongen:

I’m never leaving, never leaving you again
I’m never leaving, never leaving you again

Kofi Burbridge musiceert op orgel een swing in de melodie van ‘I Really Miss You’. Mattison zingt iets overstuurd de tekst, de instrumentatie is zoet, zelfs mierzoet. Het is een liedje over het missen van een geliefde, zal voor iedereen herkenbaar zijn maar laat ook de vullingen in de gebitten rammelen. Om mierzoet aan te geven! Afsluiter ‘Got Something For You’ nodigt de luisteraar uit voor een langzaam rock ‘n’ roll dansje naar de dansvloer. Het wordt bijna vijf minuten bewegen zonder transpiratie.

Afterglow is een langspeler die bij beluisteren bevalt en daarna snel zou kunnen worden vergeten. Gewoon in de buurt van de speler laten liggen dus, deze alleraardigste release van Mike Mattison. (Landslide Records)