Meteen naar de inhoud

Matthews Southern Comfort, The New Mine

Iain Matthews (oorspronkelijk Iain Matthew McDonald) is een grootheid in de folkmuziek en aanverwante stromingen. Hij was in 1968 en van de originele leden van de legendarische Fairport Convention. Zijn muzikale wegen (hij omarmde in zijn carrière folk, folkrock, alternatieve rock, country, jazz) leidden vervolgens naar Matthews Southern Comfort, een Britse Americana band van het eerste uur. Drie LP’s verschenen in 1970, er kwam een immense hit met Joni Mitchell’s ‘Woodstock. Daarna was er Plainsong met het legendarische album ‘In Search of Amelia Earhardt’ (1972), een LP die ik werkelijk bijna tot de draad heb versleten. Een voor mij optimaal mooie solo-CD was er in 1973 onder de titel ‘Valley Hi’, country op zijn best, geproduceerd door de meest muzikale Monkee, Michael Nesmith. Diverse vormen van Plainsong zijn er in de loop der jaren geweest, er was in 2001 een prachtig project met Eliza Gilkyson en onze Ad Vanderveen: ’More Than a Song’. In 2000 bracht de liefde hem in ons Limburg, waar hij in Horst zijn woonplaats vond. Er kwam in 2010 een revival van Matthews Southern Comfort en in 2017 ontstond de huidige samenstelling van de band met louter Nederlandse geweldenaars in de gelederen: gitarist BJ Baartmans (samen met Iain producer van dit album), Bart de Win op piano/accordeon en singer/songwriter Eric Devries. De tweede CD in deze samenstelling is inmiddels een feit en het moet gezegd: subliem, subliem. De zang (Iain heeft een van de mooiste stemmen in zijn genres), de begeleiding, de 10 originele songs – geschreven door Iain met hulp van de bandleden – de twee covers, ‘Working in The New Mine’ van Ed Snodderly (over kantoorarbeiders, werken achter de computers is voor Ed ‘Working in the new mine’) en “Ethiopia’ van Joni Mitchell. Luister naar het prachtige ‘Hands of Time’, het door geweldige samenzang opgeleukte up-tempo nummer ‘Feed it’, de gevoelige ballad ‘C’mon  Amigo en alle overige juweeltjes.

Ik moet nu stoppen, ga zelf luisteren en geniet van de intieme en soms lekker (soft)rockende muziek van een gigagoede singer-songwriter. We mogen in onze handen knijpen met musici van dit kaliber zo dicht bij huis. Ik neem aan dat er een tourtje aan vast zit! Gaan! (MIG Music)

Scroll To Top