Swamp Dogg, Sorry You Couldn’t Make It

Soulartiest Swamp Dogg maakt onder zijn echte naam Jerry Williams – geboren in 1942 in het Amerikaanse Virginia – al sinds zijn twaalfde muziek, daartoe aangemoedigd door zijn drummende moeder en gitaar spelende stiefvader. Mede daardoor weet hij al vroeg van wanten in de muziekwereld, die hem onder meer leert zo veel mogelijk alles in eigen hand te houden. Eind jaren zestig noemt hij zichzelf Swamp Dogg, onder welke artiestennaam hij in 1970 het terecht bejubelde deepsoul album Total Destruction To Your Mind uitgeeft. Een klassieker in het genre die onovertrefbaar blijkt te zijn, gezien het latere kwalitatief niet altijd even sterke songmateriaal. Meer succes en bekendheid verwerft hij als componist en producer van vele muzikanten, onder wie Doris Duke met het fenomenale conceptalbum I’m a Loser, Z.Z. Hill, Irma Thomas en Solomon Burke. In de achterliggende jaren flirt Swamp Dogg met stromingen als hiphop en dance, wat vorig jaar uitmondt in het album Refried- Remixes for the 21st Century. Een faliekante miskleun, naar mijn mening.

Sinds kort is zijn nieuwe album Sorry You Couldn’t Make It verkrijgbaar, waarmee hij terugkeert naar oude soul, dat hier en daar productioneel wat moderne, maar overbodige snufjes bevat. Tien slow/midtempo songs staan erop, waarvan de teksten – zoals meestal bij hem – in het teken staan van liefdesaangelegenheden, binnen en buiten de deur, muzikaal gekaderd in vitale, dansbare melodieën en ritmes – goed voor een fijne sensitieve/sensuele atmosfeer.

Bijzonder is de aanwezigheid van John Prine, die de leadzang doet in Memories en meezingt in Please Let Me Go Round Again. Justin Vernon (Bon Iver) en Jenny Lewis doen datzelfde in Sleeping Without You is a Drag. Qua zang is er verwantschap met Solomon Burke, wat ook betekent dat zijn stem nauwelijks aan kracht en kleur heeft ingeboet. Sorry You Couldn’t Make It is een heel aardig album, maar haalt het niet bij het hier al genoemde Total Destruction To Your Mind. (Joyful Noise Recordings)