The Danberrys, Shine

Dorothy Daniel en Ben DeBerry wonen en werken in Nashville. Het getrouwde stel was in een ver verleden op de middelbare school bevriend. In die schooljaren werd er voorzichtig muziek gemaakt en het was niet meer dan logisch dat dat countrymuziek was. Na de diploma’s verloor het bevriende duo elkaar uit het oog. Vijf jaren later, juli 2006, was er een toevallige ontmoeting in een bar in Cookeville, TN. Vier maanden later was er een bruiloft!

Na twee jaren samen muziek te hebben gemaakt waren er de eerste optredens en verscheen er onder de naam The Danberrys de ep Company Store. De release was succesvol, scoorde nominaties voor prijzen en bezorgde The Danberrys een plek in het voorprogramma van Robert Earl Keen (2013).

Daniel en DeBerry maken traditionele country. Er is weinig of geen avontuur te vinden in de muziek. Dat is bij langspeler Shine, net als bij eerdere releases, geen probleem. Voor de luisteraar zijn de liedjes vanaf de eerste draaibeurt herkenbaar. De stem van Dorothy Daniel komt in de buurt van het geluid van Dolly Parton, maar mist de (overigens) overbodige glitter. DeBerry musiceert gemakkelijk en vervalt nergens in overbodige krachtpatserij. Daarbij zijn de juiste muzikanten uitgenodigd naar de studio. Duke Levine heeft zijn bas meegenomen, Neil Pawley sluit met zijn gitaargeluid aan bij DeBerry, Tom West speelt toetsen en John Deaderick is achter een orgel in de studio gaan zitten. Brian Brinkerhoff en Marco Giovino hebben de productie verzorgd en hebben het klassieke geluid van het duo en de gasten vastgelegd.

The Danberrys openen met titelnummer ‘Shine’. Klassieke country, gitaren zorgen voor een mooie melodie en er is veel ruimte voor de vocalen van Dorothy Daniel. ‘Holding The Back’ heeft een prachtig loopje als intro. Het laat horen hoe eenvoudig goede muziek gemaakt kan woorden. De vocalen zijn opnieuw puur en barstensvol emotie. ‘Francis’ is een countryballade. Het is een langzame track die de luisteraar grijpt. ‘Never Gone’ is up tempo. De ritmesectie en de gitaar van DeBerry plaveien de weg voor Daniel. In het liedje wordt verhaald over de vader van een vriend, die zelf wilde bepalen waar zijn leven zou eindigen. Het is een verhaal over het verdriet van de achterblijvers en het respect voor de keuze van de stervende.

Shine telt twaalf nummers. Voor de luisteraars is er veel herkenning. Na vele malen draaien is er meer dan de gedachte dat deze muziek al eerder is gemaakt. The Danberrys maken muziek uit een lang vervlogen verleden maar gemusiceerd in 2020. Het duo maakt splinternieuwe countrymuziek die veel klassieke en herkenbare elementen bevat. Het duo doet dat met veel gemak, klasse en goed gekozen bevriende muzikanten. Shine is veel beter dan bij een eerste of tweede achteloze beluistering lijkt. Deze langspeler verdient uren in de huiskamer of via de iPhone. (Singular Recordings)