Brian Fallon, Local Honey

Brian Fallon uit Red Bank, New Jersey is bij het grote publiek beter bekend als frontman van de band The Gaslight Anthem, maar inmiddels is hij al weer een aantal jaar solo aan de weg aan het timmeren. ‘Local Honey’ is zijn derde solo plaat en ook zijn meest persoonlijke plaat geworden voor Fallon. Een plaat die niet gaat over toekomstdromen of mislukkingen op wat voor manier dan ook. Nee de plaat gaat over “dit moment” en de dingen die Fallon heeft geleerd en ervaart in het dagelijks leven.

Tijdens het opname proces waarbij Fallon hulp kreeg van producer Peter Katis, probeerde Fallon voor een aantal nummers een wat steviger geluid. Zoals ’21 Days’ en ‘I Don’t Mind (If I’m With You)’ maar dit werkte niet. De zeggingskracht van de teksten verdween hierdoor naar de achtergrond. Dus koos Fallon voor een wat rustigere benadering van de nummers. Fallon had een 12 tal nummers geschreven maar koos er uiteindelijk 8 voor deze plaat.

Na een half uurtje zit de plaat er al weer op, waarin Fallon zoals gezegd een persoonlijk kijkje geeft in zijn leven. Zoals opener ‘When You’re Ready’ dat hij schreef voor zijn dochter en het vaderschap. Ook mooi is het verhalende ‘Vincent’ met een kleine verwijzing naar Dolly Parton. Ander hoogtepunt van de plaat is de afsluiter ‘You Have Stolen My Heart’ waarin Fallon op het eind in een mooie falsetto stem zingt, met dank aan het gestopt zijn met roken aldus Fallon.

‘Local Honey’ is een fijne plaat geworden, in de lijn met zijn vorige solo werk alleen dan een stukje persoonlijker. Muzikaal zit het prima in elkaar maar echt spannend wordt het nergens. Op woensdag 13 mei staat Fallon met band in TivoliVredenburg met in het voorprogramma Chris Farren en Jesse Malin. (Lesser Known Records)