Håkon Høye, Nights At The Surf Motel

Solodebuut Bout Time verscheen in 2013. Håkon Høye toerde door Europa met de plaat en leek de release daarna in de kast te zetten. Hij werkte met Bill Troiani aan materiaal voor Billy T Band en deed talloze optredens in Muddy Waters Blues Club in Oslo. De band bracht in 2016 de langspeler Reckoning uit en trad door heel Europa op. Werkzaamheden met bevriende muzikanten leken eigen werk lang in de weg te staan. Nu is er Nights At The Surf Motel.

De tweede soloschijf van Håkon Høye heeft een fantastische titel. Het levert bij overpeinzen een foto op van een schemerig motel, flikkerende gekleurde tl-buizen, een eenzame snelweg en een benzine slurpende Amerikaanse klassieke Corvette geparkeerd voor een van de kamers waarvan de gordijnen zijn dicht geschoven. Tracks als ‘Junkyard Of My Dreams’, ‘Sweet Sugar You’ en ‘Wastin’ Time With You’ bevestigen het beeld van een eenzame Amerikaanse nacht.

Håkon Høye heeft voor de opnames bevriende muzikanten uitgenodigd. Bassist Per Tobro en drummer Vetle Larsen zijn een in Noorwegen bekende ritmesectie. William ‘Bill’ Troiani speelt niet alleen bas, maar helpt vocaal op wat nummers en produceerde de langspeler. Daarnaast hebben Troiani en Håkon Høye de nummers samen geschreven. Al met al veel elementen die bekend zijn van eerdere samenwerkingen en – dus – ook van Bout Time.

Nights At The Surf Motel is een release zonder verrassingen. De muziek van Håkon Høye draagt met hoofdletters het logo blues. Daarbij mengt hij een portie soul, een flinke toef gospel en laat hij steeds horen dat hij is opgegroeid met rock ’n roll. Dat levert slepende blues op in het titelnummer ‘Nights At The Surf Motel’, ‘Junkyard Of Dreams’ zou een outtake van Exile On Main Street van The Rolling Stones kunnen zijn en bij ‘One Floor Down’ sprenkelen de muzikanten zelfs wat jazz door de compositie.

Deze tweede soloschijf van Håkon Høye bevat degelijk gemaakte muziek, maar bevat geen enkele surprise. Voor de trouwe fans is Nights At The Surf Motel een herhaling waar lang op gewacht is en die waarschijnlijk voldoet aan de verwachtingen. Uiteindelijk is de titel van de release spannender dan de gespeelde liedjes. Na beluistering van Nights At The Surf Hotel rolt het woord gezapig uit het toetsenbord. De langspeler zou spannender zijn geweest met de toevoeging van een paar vlammende surfsongs. (Big H Records)