What The FRNK, There’s Something About You

Nadat bassist Twan van Hoof en frontman/zanger/gitarist Frank Schurgers besloten hadden, om na jaren in andere bands gespeeld te hebben, een eigen band te formeren duurde het nog twee jaar voordat zij met Guus van Lankveld op Hammond en Rhodes en drummer Mano van den Beuken (what’s in a name) hun eerste album het levenslicht konden laten zien. Dat lijkt misschien lang maar die twee jaar was een periode van intensief bouwen aan repertoire met eigen materiaal, hard werken dus. De muzikale ideeën komen voornamelijk van Frank Schurgers waarna er met de andere bandleden net zo lang aan gewerkt wordt tot een song geboren is. Vaak ook wordt er gewoon zonder plan geschreven om te zien waar het op uit komt. Dat getuigt van zelfvertrouwen en veel muzikaal plezier. Uiteindelijk had de band veertig uitgewerkte nummers klaar waaruit gekozen moest worden voor het debuutalbum: het werden er tien in een mix van blues, funk en soul met een elfde nummer dat live is opgenomen @Grenswerk in Venlo.

Elf nummers dus die samen een eenheid hebben maar ook van elkaar verschillen in stijl en ritme met mooie solo’s van gitarist van Frank en keyboardspeler Guus. De songs zijn mooi gebalanceerd, strak gespeeld en door hun diversiteit altijd verrassend. Vervelen zal je je zeker niet, eerder ben je verbaasd dat het album alweer afgelopen is. Meer had ik zonder problemen aangekund, maar het is goed dat voor het eerste album gekozen is voor een mooie staalkaart van hun kunnen en het verlangen naar meer gewekt is. Duidelijk is te horen dat What The FRNK bestaat uit door de wol geverfde en ervaren musici en het lijkt er op, zeker qua sfeer, dat de opnames in The Uncle Gabe’s Sound Studio in Eindhoven zoveel mogelijk live zijn opgenomen. De release was op 1 februari jl., de presentatie van het album op 8 maart in muziek cafe Wilhelmina in Eindhoven. Bij het verschijnen van deze recensie is dit al achter de rug maar de band gaat een ‘album release tour’ doen met optredens in diverse plaatsen in Nederland, Genoeg kans dus om ze te gaan zien en beluisteren! Een mooi en sterk debuutalbum: ‘There’s Something About You’, check it out zou ik zeggen. (Independent)