Della Mae, Headlight

Della Mae (als groep geboren in Boston in 2009) kennen de liefhebbers als een bluegrass band, maar de vier dames wilden grenzen verleggen en dat is wat is gebeurd bij de opnames van hun laatste CD, Headlight. Nog altijd speelt de fiddle van meervoudig nationaal kampioene Kimber Ludiker een belangrijke rol en horen we de mandoline van Jenni Lyn Gardner en de staande bas van Zoe Guigueno lekker meedoen en vocaliste Celia Woodsmith (tevens gitaar) doet als altijd de zang. Maar er is een keur aan gastmusici aanwezig, waarbij keyboards, drums en elektrische gitaar voor het eerst hun opwachting maken bij de muziek van Della Mae. Het resultaat is een mooie mix van rock (‘I like it When You’re Home’, ‘Wild One’), pop (‘The Odds of Getting Even’), soul (‘Change’), country (‘Waiting For You’, ‘First Song Dancer’), folk (‘I Can’t Pretend’), blues (‘Working’) en bluegrass (‘Peg Monster’). In ‘Wild One’ (what’s in a name) trekt de groep echt stevig van leer (maar dankzij fiddle en mandoline klinkt het gaaf), in ‘It’s About Time’ lijkt Birds of Chicago aanwezig.

Ik ken het eerdere werk van de groep niet, maar dit ‘Headlight’ is een prima gevarieerde Americana-schijf, waarop uitstekend wordt gezongen en gespeeld en waarbij de eigen songs ver boven de middelmaat uitstijgen. (Rounder Records)