Barnill Brothers, A Better Place

Singer-songwriters Barnabé Deliens en Ruben Hillewaere zijn jongens uit de grote stad Brussel. Het duo maakt muziek die van het platteland lijkt te komen. In 2017 verscheen er een eerste ep. Lives was het entreebiljet naar theaters, culturele centra en andere kleine podia. Het tweetal heeft passende stemmen waarbij de gedachten uitgaan naar Crosby en Nash, Lennon en McCartney en Simon and Garfunkel. Grote namen, inderdaad, maar het zijn referenties die passen bij deze twee uitstekend musicerende en zingende Belgen.

Voor A Better Place kregen Barnill Brothers steun van Lara Rosseel op contrabas en Yves Peeters op trommels. Deze ritmesectie past zich wonderwel aan bij de melodische countrypop. Barnill Brothers maken muziek voor bij een haardvuur, liedjes die het best gespeeld kunnen worden op intiem verlichte podia. De liedjes hebben teksten die de luisteraar stof geven tot nadenken. Deliens en Hillewaere kijken in een liedje als ‘Childhood Dreams’ achterom, naar een tijd waarin dromen nog ongebreideld kon. Er is bij de Belgen zorg over de huidige tijd.

Getokkel op een gitaar, strijkers stemmen, een mondharmonica wordt vol lucht geblazen, chaotische muziek als intro en dan komt er orde.

Cary Me Home, Carry Me Home,
I’m Lost On A Gravel Road,
Cary Me Home, Carry Me Home,
Help Me Carry My Load.

Prachtig omlijst door muziek is het een eenvoudige tekst. Er is een vraag om hulp om de dag door te komen. ‘Reverie’ is daarna een uptempo country liedje. Barnill Brothers zingen over de geneugten van het buitenleven. Titelnummer ‘A Better Place’ volgt. Het is een ingehouden ballade met harmonieuze vocalen, er wordt bijna voorzichtig gemusiceerd. In ‘I Won’t Try’ wordt het verdriet van een pijnlijke relatie bezongen. Soms maken ouders te laat de juiste keuze. Deliens en Hillewaere verwoorden in ongecompliceerde zinnen de moeilijkheden van ellendige verhoudingen.

Elf nummers op A Better Place leveren bijna veertig muziek op. Bij elke draaibeurt groeit dit debuut van Barnille Brothers. Teksten geven langzaam geheimen prijs en muzikaal zijn er telkens nieuwe facetten te horen. Americana zonder snik, zo is deze release samen te vatten. A Better Place is ondanks de zorg over de huidige onzekere tijden, een release waarbij het goed verpozen is. (Trad Records)