Meteen naar de inhoud

Martyn Joseph, Days Of Decision

Martyn Joseph is een op 15 juli 1960 geboren singer-songwriter uit Wales. Joseph debuteerde in 1983 met de langspeler I’m Only Beginning. Zevendertig jaren en drieëntwintig albums later is er Days Of Decision, A Tribute To Phil Ochs. Daarvoor was er ook een karrevracht aan compilaties en releases met samenwerkingen. Joseph schijft over sociale misstanden en protesteert graag in zijn teksten.

Phil Ochs was een singer-songwriter uit El Paso, Texas en geboren op 19 december 1940. Ochs trok in zijn teksten fel van leer tegen politici die jonge mannen de diverse oorlogen instuurden. Zijn eerste langspeler All The News That’s Fit To Sing dateert van 1964. Naast diverse compilaties heeft Ochs slechts vier langspelers op zijn naam. Het is een klein oeuvre waaruit veel artiesten met respect een song hebben gekozen om te coveren.

Days Of Decision telt veertien songs. Opener ‘I Ain’t Marching Anymore’ is de titelsong van het gelijknamige album uit 1965. Daarna musiceert Joseph met liefde en vakmanschap langs de diverse releases. Hij speelt alle instrumenten en zingt de teksten. Hij heeft weinig willen toevoegen aan de uitvoeringen van Ochs. Dat maakt Days Of Decision tot een sterke release.

Op de binnenzijde van de hoes staat een brief van Ochs aan Jackie Kennedy, de vrouw van de vermoorde president J.F. Kennedy. Ochs schrijft haar de tekst van het nummer ‘That Was The President’. De zinnen in de brief verschillen nogal van de uiteindelijk op plaat verschenen versie. Het bewijst dat de Amerikaan lang bleef schaven aan zijn lyrics. Het is niet bekend of Ochs ooit een reactie heeft gehad.

Sonny Ochs is de zus van Phil Ochs. Ze bedankt op de hoes Martyn Joseph voor zijn werk met de liedjes van haar broer. “The album is about the music, not the performer. It’s the words and melodies that count.” Een mooier compliment kan Joseph niet krijgen.

De teksten van Phil Ochs zijn anno 2020 nog altijd relevant. Geen artiest kan dat beter vertolken dan Martin Joseph. Days Of Decision is een geweldige langspeler, vol gespeeld met nummers uit een ver verleden. Geen van deze songs zou niet dit jaar geschreven kunnen zijn. Geschiedenis is relevant en herhaalt zich altijd, zo leert Martin Joseph.

Days of Decision is een release die doet verlangen naar het originele oeuvre van Phil Ochs. In Nederland is het materiaal van deze Amerikaanse protestzanger niet of nauwelijks meer voor handen. Martyn Joseph vult voor een deel dit lege schap in de betere platenwinkel. (Pipe Records)

Scroll To Top