The Wood Brothers Kingdom In My Hand

Zelden een band gehoord die zo veel genres in hun songs verwerkt als The Wood Brothers, uit Amerika. Voor het nieuwste album Kingdom In My Hand werden flarden jazz en vintage blues, soul en funk, country en folk, rock en pop door de blender gehaald. Resultaat: een muzikale fusie in optima forma, die niet alleen qua composities vele kanten op gaat, maar ook een spannende uitvoering krijgt, zoals niet eerder vertoond op de voorgaande zes albums. Wel moest ik het album flink op me laten inwerken door de complexiteit en veelkleurigheid van de songs en de rafelig klinkende sound. Boeiend, maar nou niet direct als easy listening aan te merken. Het trio, bestaande uit de broers gitarist en leadzanger Chris Wood, (contra)bassist Oliver Wood plus drummer, toetsenist Jano Rix, ging zonder vooropgezet plan hun homestudio in Nashville in. Om er al jammend en experimenterend daarna weer uit te komen met elf knap geconstrueerde liedjes van een minuut of drie vier, die in al hun diversiteit refereren aan het werk van Dr. John en The Meters, The Beatles en Wilco, The Band en Tom Waits – om er wat te noemen. En dat alles met veel gevoel voor muzikaal avontuur een volkomen eigen(zinnig) geluid laat horen. Groeialbum. (Thirty Tigers)