Wide Mouth Mason, I Wanna Go With You

Voorganger No Bad Days verscheen in 2011! Het is een understatement te stellen dat Wide Mouth Mason de tijd heeft genomen voor het nieuwe album I Wanna Go With You. Het is naast wat compilatiereleases de achtste langspeler voor de groep uit Saskatoon, Saskatchewan, Canada. Veel van de op de plaat verschenen nummers zijn bekend van optredens, maar waarom de releasepauze acht jaren heeft geduurd is een mysterie. Geen woord hierover in het begeleidende pers schrijven. Het zij zo. Twaalf nummers, Wide Mouth Mason is terug!

Debuut The Nazarene (1996) werd in eigen beheer uitgebracht. Warner Music, Canada gaf na de release de groep budget, opvolger Wide Mouth Mason (1997) telde naast nieuwe songs veel dezelfde, opnieuw opgenomen liedjes. De muziek was een mengsel van rock, blues en pop. Wat opviel was dat ondanks die gemakkelijk te achterhalen invloeden de groep authentiek klonk, gemakkelijk de invloeden kopieerde maar dat deed in originele liedjes. In 1999 voegde de groep flarden jazz en wereldmuziek toe aan de nummers op opvolger Where I Started.

Zo experimenteert de groep met het eigen geluid. Op Shot Down Satellites werd hardrock toegevoegd en klonk de groep luider dan ooit. Het leverde onder meer een plek op in het voorprogramma van ZZ Top. Wide Mouth Mason was intussen een grote naam in Canada, toerde regelmatig in Amerika en musiceerde af en toe in de marge in Europa. Shaun Verreault en Safwan Javed, de twee vaste leden van Wide Mouth Mason, vinden dat wel prima. Trouwe fans in Europa schaffen het nieuwe werk aan en wachten op optredens in kleine clubs.

I Wanna Go With You is een release waar de blues vanaf spat. Opener ‘Bodies In Motion’ zet de toon. Verreault plukt op zijn geheel eigen wijze op de steelgitaar, percussionist Javed ondersteunt zodanig dat luisteraars zullen gaan bewegen op de swingende melodielijnen. ‘Anywhere’ maakt duidelijk dat de liedjes onderweg zijn geschreven en zal een anthem in de clubs worden. ‘Modern Love’ is een compositie van David Bowie in een totaal nieuw jasje.

Wide Mouth Mason is een duo en het tweetal nodigde waar nodig vrienden uit om te helpen in de studio. Producer Ryan Dahle, om een voorbeeld te noemen, nam waar nodig de basgitaar op. Na enkele malen oefenen werden de productieknoppen ingeduwd en het liedje opgenomen. Door deze manier van opnemen hebben de twaalf nummers op I Wanna Go With You urgentie meegekregen. Dit achtste album van Wide Mouth Mason is een release waarbij is gezocht naar de oorsprong van de blues en de gevonden wortels zijn verplaatst naar 2019 en 2020. Vanuit de krochten van de blues klinkt er ruim achtendertig minuten plezier, zijn er twaalf tracks die de luisteraar uitnodigen te bewegen. De webpagina van de groep heeft geen nieuws over optredens in Europa. Voorlopig is er I Wanna Go With You en is voor optredens geduld geboden! (We Are Busy Bodies)